*Nettavisen* Økonomi.

Råeste pangstart på hele 70 år

Foto: (Scanpix)

Ikke siden 1938 har USA-børsene gitt like mye gass i starten av et kvartal.

01.04.08 22:47

Wall Street starter årets andre kvartal med en historisk opptur. Investorer tror de største problemene knyttet til subprime nå er tilbakelagt og at økonomien står bedre rustet enn fryktet.

NA24 - din næringslivsavis

Den tungtveiende Dow Jones indeksen bykser 3,19 prosent til 12654,36 poeng, og de to andre toneangivende indeksene har enda mer formidable oppganger. Teknologidominerte Nasdaq Composite spretter 3,67 prosent til 2362,75 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen flyr opp 3,59 prosent til 1370,18 poeng.

Beste på 70 år
Man må tilbake til 1938, da S&P 500 klatret 4,8 prosent, for å finne en kvartalsstart som topper dagens.

Optimismen sender særlig de hardt prøvede bankaksjene til en etterlengtet opptur.

- Dette er en pen måte å begynne andre kvartal. Alle finansaksjene er opp stort, og det er en følelse av at ting snur. Vi har definitivt ikke sett det siste av kredittkrisen, men vi nærmer oss, sier Todd Leone hos Cowen & Co., ifølge Associated Press.

Bank i skuddet
Lehman Brothers har sikret seg fire milliarder dollar i frisk kapital. Det opplyser selskapet i en pressemelding. Det er 1 milliard dollar mer enn hva selskapet opplyste sent mandag kveld, og skyldes stor interesse for investorene. Emisjonen skjer i form av 4 millioner konvertible foretrukne aksjer (preferred) med en tegningskurs på 1.000 dollar per aksje.

De konvertible verdipapirene er priset med et utbytte på 7,25 prosent og kan konverteres til aksjer med kurs 49,87 dollar. Det er en premie på 32,49 prosent i forhold til sluttkursen mandag. Investeringsbanken har vært utsatt for rykter knyttet til svært svekket likviditet, og at de kunne havne i samme problemer som Bear Stearns. Dette har imidlertid Lehman Brothers avvist. Aksjekursen skytes opp 17,5 prosent.

- Det ser ut som et finansielt ledet rally, noe av det er basert på at Lehman får tak i kapital; tanken er, dersom du kan hente kapital og håndtere ting, fjerner det kollapsbekymringene, sier sjefinvesteringsstrateg Bill Stone hos PNC Wealth Management, ifølge MarketWatch.

Det er også stor interesse for emisjonen i den sveitsiske storbanken UBS. Etter å ha lagt frem et tap på over 12 milliarder dollar i første kvartal etter nedskrivninger på over 19 milliarder dollar, skal den største banken i Europa hente frisk kapital. Totalt skal UBS ha 15 milliarder dollar i frisk kapital og dette skjer like etter at de hentet inn 13 milliarder dollar fra investorer i Singapore og Midtøsten.

Makro over forventningene
Innkjøpssjefene i industrisektoren i USA har lav tiltro til utviklingen i den amerikanske økonomien, men målingen viser en positiv tendens. ISM-indeksen endte på 48,6, mens tilsvarende målinger i februar endte på 48,3. Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang. Økonomene hadde ventet at denne ville havne på 48 i mars, ifølge Bloomberg News.

Stabiliteten i innkjøpssjefindeksen ISM er et signal om at resesjonen kan bli mild, sier økonomer ifølge Marketwatch.

- Sunn etterspørsel i utlandet har bolsteret eksporten av produserte varer, dette utligner noe av belastningen fra den svake innenlandsetterspørselen, forteller Michelle Meyer, økonom hos Lehman Brothers, til nyhetsbyrået.

Forbruket i byggenæringen falt 0,3 prosent i februar. Det opplyser det amerikanske handelsdepartementet tirsdag. Det er femte måned på rad med nedgang og kommer samtidig med at boligmarkedet har falt kraftig. Øvrig privat næringsliv viser også svakheter. Økonomene ventet at byggeinvesteringene ville falle med 1,1 prosent i februar. Det viser en oversikt fra Bloomberg News. Samtidig ble tilsvarende statistikk for januar revidert opp til et fall på 1 prosent fra et fall på opprinnelig meldte 1,7 prosent.

Dollar opp, oljen ned
Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaen mot de viktigste andre valutaene som euro og yen, steg hele 1,1 prosent. Tirsdag kveld koster dollaren 5,19 kroner, 1,88 prosent mer enn på mandag.

Siden oljen er handlet i dollar vil høyere kurs bety høyere realpris på oljen.

De gode makrotallene hjelper oljeprisen holde seg godt over 100 dollar, tross sterk økning i den amerikanske valutaen.

Frontkontraskten på den amerikanske lettoljen hadde falt 0,6 prosent til 100,98 dollar fatet, da råvarebørsen i New York stengte gulvhandelen.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +3,19% til 12654,36

Nasdaq +3,67% til 2362,75

S&P 500 +3,59% til 1370,18

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag