*Nettavisen* Økonomi.

Rakettstart i USA

Foto: (Scanpix)

Makrotall sender indeksene til beste nivå siden januar. Også Europa kraftig opp.

01.06.09 16:23

USA-børsene opplever en sterk start mandag. Positive makroindikatorer fra USA og Kina bidrar mye til oppturen, som kommer tross konkurs for General Motors.

De sentrale aksjeindeksene er opp rundt 2,5 prosent etter tre kvarters handel.

Både Dow Jones og S&P 500 ligger på de høyeste nivåene siden helt i begynnelsen av januar. Nasdaq er på det høyeste nivået siden oktober.

Konjunkturfølsomme aksjer som Alcoa og Caterpillar stiger markant. Det samme gjør energirelaterte aksjer, siden oljeprisen fortsetter å stige.

Uventet inntektsvekst
Fokus er på positive makrotall. Mandag kom det først nye tall for husholdningenes inntekter og forbruk, og inntektstallet var uventet sterkt.

Husholdningenes inntekter steg med 0,5 prosent i april. I snitt hadde markedet ventet et fall på 0,2 prosent, ifølge Briefing.com. Tallet for mars ble justert fra minus 0,3 til minus 0,2 prosent.

Forbruket falt i april med 0,1 prosent. Her hadde markedet i snitt ventet et fall på 0,2 prosent, ifølge Briefing.com. Her ble mars-tallet justert fra minus 0,2 til minus 0,3 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Positive anleggsinvesteringer
Også fra næringslivet kom det positive signaler mandag.

ISM-indeksen, som måler innkjøpssjefenes syn på aktiviteten i næringslivet, steg fra 40,1 i april til 42,8 i mai. Det var omtrent som, eller marginalt bedre enn, forventningene, som lå litt over 42, ifølge Briefing.com. Delindeksen for nye ordrer ligger nå over 50 - noe som indikerer økt aktivitet - for første gang siden november 2007.

Tallet for anleggsinvesteringer (construction spending) overrasket klart. Her viste tallet for april en økning på 0,8 prosent, mens markedet i snitt hadde ventet et fall på 1,5 prosent, ifølge Briefing.com. Tallet for mars ble revidert fra pluss 0,3 til pluss 0,4 prosent.

Positive Kina-tall
Innkjøpssjefindeksen i Kina viste ekspansjon for tredje måned på rad. Tallet for mai ble 53,1. Det er riktignok litt ned fra 53,5 i april, men så lenge indeksen ligger over 50 indikerer den økende aktivitet i næringslivet.

GM konkurs
Det er nå offisielt at General Motors blir satt under konkursbeskyttelse. Men dette blir ikke oppfattet negativt, snarere tvert om.

Flere analytikere sier til nettsteder som Bloomberg, Marketwatch og Reuters at konkursen til en viss grad gir en kortsiktig støtte til aksjemarkedet. De langsiktige virkningene er imidlertid usikre, og avhenger av i hvilken form GM gjenoppstår.

– At GM går gjennom konkursprosessen er veldig positivt for bilindustrien. Nå burde de kunne gjenoppstå som en konkurransedyktig aktør i markedet. Det eneste som har holdt GM tilbake er avtaler med arbeiderne og forholdet til kreditorene. Alt dette burde forsvinne gjennom en konkurs, sier Len Blum ved investeringsselskapet Westwood Capital LLC i New York til Bloomberg News.

Det er viktig å merke seg at dette er en konkurs etter den såkalte Chapter 11-lovgivningen i USA, som innebærer at driften fortsetter, og målet er at et nytt, men mindre, bilkonsern skal bli i stand til å stå på egne ben etter en periode.

Les mer: Tidenes største industrikonkurs

Ut av indeks
General Motors blir nå tatt ut av Dow Jones-indeksen og erstattet med IT-selskapet Cisco. Samtidig tar finanskonsernet Citigroup ut til fordel for forsikringsgruppen Travelers Companies.

New York-børsen sier mandag morgen at GM vil bli strøket før børsstart tirsdag, men selskapet har mulighet til å be om en ny vurdering av dette. Aksjen har mandag falt rundt 20-25 prosent, noe som viser at konkursen i stor grad var ventet. Det er uklart om dagens aksjer overhodet vil ha noen verdi. Dette vil først bli avgjort av den oppnevnte skifterettsdommeren.

Olje videre opp
Oppturen i oljemarkedet fortsetter med uforminsket styrke. Så langt mandag er den amerikanske referanseoljen WTI for juli-levering opp drøyt 2 prosent til 67,75 dollar fatet.

Dette bidrar til å heve olje- og oljeserviceaksjer markant mandag.

Les mer: En oljefest

Europa og Asia opp
Også på europeiske børser er det sterk oppgang mandag. Så langt er den europeiske Dow Jones Stoxx 600-indeksen opp mer enn 2 prosent.

Oppgangen kommer etter positiv utvikling også i Asia. Nikkei-indeksen endte for eksempel opp 1,6 prosent natt til mandag. Dermed endte den toneangivende indeksen på sitt høyeste nivå på åtte måneder.

Dagens nøkkeltall (16.15 norsk tid):

Dow Jones +2,19% til 8.686,15

Nasdaq +2,66% til 1.821,44

S&P 500 +2,28% til 940,12

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.