NA24.no

Rakettstart på uken

Sist oppdatert:
Hovedindeksen på Oslo Børs sparket i gang uken med en oppgang på nær åtte prosent.

Drevet av en stigende oljepris og positivitet i de internasjonale markedene steg hovedindeksen hele 7,9 prosent til 250,52 poeng mandag.

NA24 – din næringslivsavis

De usikre tidene med enorme utslag på verdens børser ser ut til å fortsette denne uken. Volatiliteten er skyhøy og investorene opplevde nok et «bear-market»-rally mandag.

Pengemarkedsrenter på retur
I tillegg til en stigende oljepris var markante rentefall med på å trekke børsen oppover. Internasjonalt har pengemarkedsrenten falt jevnt og trutt i en uke. Tremåneders Libor har falt til 4,06 prosent mandag ettermiddag. Det er en nedgang fra 4,42 prosent på fredag. De fallende rentene er et tegn på at markedet ser et håp om at situasjonen er i ferd med å bedres. Finanskrisen har gjort at pengemarkedsrenten har skutt i været og at det nærmest har blitt umulig for bankene å låne penger av hverandre.

Øyner produksjonskutt
Det store fallet i oljeprisen ser nå ut til å flate ut ettersom oljeprisen stiger til over 70 dollar fatet. Et fat nordsjøolje med levering i desember stiger 2,01 prosent til 71,01 dollar. Mye av prisstigningen skyldes OPECs fremskyndelse av det ekstraordinære møtet. Oljepriskartellet meldte i forrige uke om at de vil avholde sitt møte 24. oktober, istedenfor den opprinnelige datoen 18. november.

- Det vil bli en reduksjon i produksjonen på det neste ekstraordinære møte i OPEC, og det vil bli et substansielt et for å oppnå den rette balansen mellom tilbud og etterspørsel, sa OPEC-presidenten Chakib Khelil på lørdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

StatoilHydro steg 6,23 prosent til 119,40 kroner.

Oppgangen i Europa ble mandag drevet opp av den stigende oljeprisen i tillegg til bedre enn ventet resultater fra teknologiselskapet Ericsson.

- Vår virksomhet i kvartalet har ikke blitt påvirket av finansuroen. Vårt kostnadsprogram går i henhold til plan, slo konsernsjef Carl-Henric Svanberg i Ericsson fast i en kommentar.

LES MER:Avsetning preger Ericsson

Det var også bedre enn ventede indikatorer som fikk investorene kjøpelystne. Ifølge analysebyrået Conference Board viste de ledende indikatorene for september en oppgang på 0,3 prosent. Forventningene til analytikerne som deltok i en undersøkelse gjennomført av Bloomberg viste at det var ventet et fall på 0,2 prosent.

LES MER:Positive signaler fra USA

FTSE 100-indeksen i London steg 3,12 prosent, den tyske DAX-indeksen endte med en oppgang på 0,9 prosent, mens CAC40-indeksen i Paris la på seg 2,7 prosent. De nordiske OMX-indeksene steg rundt tre prosent.

Her hjemme utmerket blant annet REC-aksjen seg med en oppgang på 15 prosent til 91,20 kroner. Selskapet meldte i dag om at de har inngått en kontrakt om levering av silisiumpulver til en verdi av om lag 2,9 milliarder kroner.

LES MER:Milliardkontrakt til REC

Riggselskapet Seadrill tok igjen noe av det tapte fra forrige uke med en oppgang på hele 19,9 prosent til 59,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere