NA24.no

Rally i Japan

Sist oppdatert:
Eksportaksjene ledet an på Tokyo-børsen.

Det japanske aksjemarkedet løftet seg torsdag, ledet an av eksportaksjene. Landets valuta, yen, har falt i tre dager på rad mot dollar og euro. Dette har satt fart i eksportaksjene. I tillegg til dette løfter positive tegn fra det amerikanske forbruket opp eksportaksjene.

Japan-rally
Torsdag var yen så lavt som 87,88 mot dollar, noe som er det laveste siden 25. november. De positive signalene fikk Nikkei-indeksen til å løfte seg hele 2,3 prosent til 9.828 poeng i morgentimene torsdag norsk tid. Samtidig var Morgan Stanleys asiaindeks opp 0,8 prosent, og asiatiske aksjer ligger nå an til den sterkeste børsuken siden mai.

På onsdag var amerikanerne ute med sin såkalte «Beige Book», hvor sentralbanken redegjorde for den økonomiske situasjonen i landet. I rapporten kom det frem av verdens største økonomi viste moderat bedring fra oktober til midten av november. Åtte av USAs regioner viste økning eller bedring i aktiviteten, het det i rapporten fra sentralbanken.

I Tokyo var Toyota-aksjen opp 3,9 prosent, mens Sony-aksjen steg hele 4,3 prosent torsdag. Honda og Sharp steg samtidig henholdsvis 3,5 prosent og 2,1 prosent.

Press på gull og olje
Olje var ikke på menyen til investorene torsdag. Etter at de amerikanske oljelagertallene viste en overraskende stor økning sist uke, var oljeprisen under press. I Asia-handelen ble kontraktene på den amerikanske referanseoljen WTI handlet under 77 dollar pr. fat.

Også gullprisen er under press, etter en utrolig sterk prisoppgang de siste ukene. Torsdag var toppsjef Hu Xiaollian i Den kinesiske sentralbanken ute å advarte mot en boble i gullmarkedet. Det har den siste tiden vært spekulert i at Kina vil kjøpe de siste 190 millioner tonn gull som er igjen av 403,3 tonn det internasjonale pengefondet IMF annonserte 18. september at de vil selge.

Onsdag var gullprisen opp 15 dollar til ny rekord på 1.211,92 dollar pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere