*Nettavisen* Økonomi.

Rallyet snur til fall

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

Nyheten om at 2,6 millioner amerikanere mistet jobben i 2008 førte til et hopp på Oslo Børs. Men så snudde det.

09.01.09 16:37

Frykten for negative overraskelser var så stor at børsen klatret på nyheten om at 2,6 millioner amerikanere mistet jobben i 2008.

NA24 - din næringslivsavis

- Raset i sysselsettingen er selvfølgelig ille, men det var ikke så galt som fryktet, og derfor ser vi at børsene reagerer positivt. Det kommer nok av at folk hadde psyket seg ned i forkant av tallene, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Les også: Ledighetssjokk

Etter at tallene kom steg børsen fra 238,5 til 244. Imidlertid har den nå falt tilbake til nivået rundt 238,5 og ligger dermed og kjemper for å ende uken i pluss.

- Godt nytt
Også Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea mener at denne nyheten, tross alt, var godt nytt for markedet.

- Det er tross alt lettelse over at sysselsettingen ikke falt mer. Tallene tidligere i uken indikerte et større fall, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea til NA24.

- Sysselsettingstallene er fortsatt svake, men det var noe man måtte regne med. Jeg legger større vekt på sysselsettingstallene enn på ledigheten, ettersom denne er bygd opp på en måte som gjør den mer volatil, fortsetter Juel.

Nordea-økonomen tror vi må venne oss til å se at en halv million amerikanere mister jobben hver måned i månedene som kommer.

- Jeg tror vi kommer til å se en rask økning i ledigheten de neste 3-4 månedene, sannsynligvis på de nivåene vi ser nå. Deretter vil pilene peke litt mindre bratt nedover og vi kan få en stabilisering utover året. Men det kommer ikke til å bli noe godt år, sier Juel.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Krisepakken ikke nok
Juel tror USA nå står foran en krise som ikke lar seg løse med den foreslåtte tiltakspakken fra Obama.

- Arbeidsledigheten vil sannsynligvis komme opp mot 9-10 prosent i løpet av året og stige litt til ved starten på neste år, sier Juel til NA24.

Også Andreassen peker på at det er en kraftig eskalering i ledigheten, men tror ikke på historisk høye nivåer for arbeidsledigheten.

- Det høyeste ledighetsnivået i USA siden andre verdenskrig er 10,7 prosent, og jeg tror ikke vi kommer så høyt denne gang. Det har sammenheng med at myndighetene nå vil bruke svært mye penger på å holde hjulene i gang, sier Andreassen, som trekker fram at kommende president Barack Obama vil sette i verk en krisepakke som tilsvarer rundt seks prosent av USAs BNP.

- Det settes nå inn enorme tiltak. Pakken er ekstremt stor, fastslår Andreassen.

Obamas tiltakspakke skal etter planen skape tre millioner nye jobber, men dette kan vise seg å være for lite.

- Pakken er allerede så stor at jeg tror ikke det er mulig å få gjort mer på kort tid. Den vil uansett ikke hindre at du får en økning i ledigheten, men rentekuttene er med på å dempe fallet noe, avslutter Juel.

Negativ spiral
Andreassen sier også at amerikanerne nå opplever et fall på omtrent fire prosent i inntektene når man ser på årlig rate.

- Et så stort fall har vi ikke sett siden 1970-tallet. Det er nå åpenbart at konsumet går nedover, fordi folk mister inntekter. Dermed faller produksjonen, og flere folk mister inntektene. Det er denne negative spiralen myndighetene må bryte, og det er de holder på med nå, sier Andreassen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag