NA24.no

Rambøll med gigantoppkjøp i USA - blir en av verdens største

CEO i Rambøll Jens-Peter Saul og Thomas Vetrano from ENVIRON signerer avtalen.
CEO i Rambøll Jens-Peter Saul og Thomas Vetrano from ENVIRON signerer avtalen. (Rambøll)
Sist oppdatert:
Rambøll har kjøpt det USA-baserte selskapet ENVIRON og trer inn blant den globale eliten innen miljørådgivning.

Oppkjøpet styrker Nordens ledende rådgivingsselskap med 1.500 nye medarbeidere i 21 land. Det melder Rambøll i en pressemelding onsdag.

Avtalen plasserer Rambøll blant de ti ledende miljøkonsulentselskapene i verden, med 2 700 eksperter innen miljø, miljøpåvirkning på helse og vannforsyning på verdensbasis. Samlet får virksomheten nesten 12 500 ansatte i 35 land.

-Siden 2012 har det vært en strategisk ambisjon å styrke vår portefølje innen miljøtjenester og ekspandere til nye, attraktive regioner, særlig Nord-Amerika. Kjøpet av ENVIRON er en viktig milepæl på veien mot å oppfylle denne ambisjonen. Vi skaper en fantastisk plattform for fremtidig vekst og Rambøll tar et langt skritt på veien mot å bli en virkelig internasjonal rådgivervirksomhet, sier konsernsjef i Rambøll Group, Jens-Peter Saul.

- Sammenslåingen med Rambøll gir oss en enda sterkere stilling i å fortsette å arbeide med svært utfordrende miljø- og helseproblemer, inkludert konsekvensene av global urbanisering, klimaendringer og ressursknapphet. Samfunnet har aldri tidligere stått overfor så store miljø- og miljøpåvirkede helseutfordringer. Ved å forene krefter står Rambøll og ENVIRON ideelt stilt til å hjelpe det globale samfunnet og våre kunder med å møte disse utfordringene, sier administrerende direktør i ENVIRON, Stephen Washburn.

Med ENVIRON om bord, blir Rambølls tilstedeværelse særlig sterk i de nordiske landene, Nord-Amerika, Storbritannia, på kontinentet (inkludert Frankrike, Tyskland og Italia), og i Midtøsten og India. De har i tillegg en betydelig representasjon i Asia, Australia, Sør-Amerika og Afrika sør for Sahara.

Ved avtalens inngåelse er den kombinerte inntekten for Rambøll og ENVIRON over 12 milliarder norske kroner (1,7 milliarder dollar), hvorav 34 prosent genereres utenfor Norden. Målt etter omsetning, blir USA det fjerde største geografiske området etter Danmark, Norge og Sverige.

Sterkere miljøprofil

ENVIRON er et av verdens ledende konsulentfirmaer innen miljø og miljøpåvirkning på helse, og jobber for det meste med ledende multinasjonale selskaper, advokatfirmaer og finansorganisasjoner i den private sektoren.Selskapet kombinerer en vitenskapelig tilnærming med kompetanse innen bedriftsrådgivning, for å tilby spisstjenester innen anleggsløsninger, luftkvalitetsstyring, selskapsgjennomgang, helsevitenskap, miljøkonsekvensutredninger og vanntjenester.

- ENVIRON passer perfekt inn i vår portefølje, og vil gi vår miljøprofil et betydelig løft. Selskapet har en supplerende tjenesteportefølje med kompetanse på høyt nivå, særlig innen luftkvalitet, miljøpåvirkninger på helse, anleggsløsninger og selskapsgjennomgang. Dette gjør at vi kan tilby våre kunder en sterkere og bredere kompetansebase. Sammen har vi tilgang til noen av de største byene og multinasjonale kunder, slik at vi kan konkurrere om større og mer utfordrende tverrfaglige prosjekter. Dette vil bidra til å akselerere fremtidig vekst og skape spennende muligheter som ellers ville være utilgjengelige, sier Jens-Peter Saul.

Solid plattform for vekst i USA

Nord-Amerika er verdens mest attraktive marked for rådgivende ingeniørtjenester. Bare i USA har ENVIRON nesten 1 000 spesialister innen miljø- og helsevitenskap fordelt på mer enn 50 kontorer. Oppkjøpet skaper derfor en solid plattform for vekst av Rambølls tverrfaglige tjenester, i og utenfor USA.

- ENVIRONs sterke tilstedeværelse og merkevare i Nord-Amerika gjør det mulig å integrere Rambølls flerfaglige tjenester over tid. Vi starter med tilgrensende tjenester som energi, olje og gass, før vi beveger oss inn på andre områder. Vi vil bygge opp en sammensatt portefølje på de stedene hvor ENVIRON allerede opererer, slik at synergiene mellom de to selskapene kan utnyttes i prosjekter med en gang, sier Jens-Peter Saul.

Betydelig vekst

I løpet av det siste tiåret har Rambøll opplevd betydelig vekst. I de tre første kvartalene i 2014 vokste selskapet med rundt 800 ansatte som et resultat av både oppkjøp og organisk vekst. Med kjøpet av ENVIRON øker tallet med ytterligere 1 500 nye medarbeidere.

Også for ENVIRON betyr oppkjøpet muligheter for fremtidig vekst.

- I løpet av sin 30-årige historie har ENVIRON vokst jevnt i USA og over hele verden, uten at det har gått ut over fortjenestemarginene. Med denne fusjonen kan vi gi våre kunder bedre tilbud og tjenester, og legge grunnlaget for ytterligere vekst, sier Stephen Washburn .

Om ENVIRON

ENVIRON ble grunnlagt som et miljørådgivningsselskap i Washington D.C. i 1982. I over 30 år har ENVIRON jobbet som strategiske rådgivere for kunder verden over, med de mest utfordrende helse- og miljøproblemer.

ENVIRON er i dag en veletablert ledende global rådgivervirksomhet med mer enn 1 500 ansatte fordelt på mer enn 90 kontorer i 21 land verden over. ENVIRONs økonomiske fundament er solid og sunt, med en historie av sterk inntekts- og resultatvekst. I de siste ti årene har selskapet nær tredoblet inntektene, noe som gir en årlig vekstrate (CAGR) på 12 % siden 2001. ENVIRON forventer å få en bruttoinntekt på litt over 300 millioner dollar i 2014.

Om Rambøll

Rambøll er et ledende ingeniør-, design- og rådgiverselskap grunnlagt i Danmark i 1945. Med ENVIRON om bord, har selskapet nesten 12 500 eksperter i de nordiske landene, Nord-Amerika, Storbritannia, på kontinentet (inkludert Frankrike, Tyskland og Italia), og i Midtøsten og India. De har i tillegg en betydelig representasjon i Asia, Australia, Sør-Amerika og Afrika sør for Sahara.

Rambøll har over 300 kontorer fordelt på 35 land, og kombinerer lokal erfaring med en global kunnskapsbase. Selskapet jobber for å oppnå inspirerende og varige løsninger som utgjør en reell forskjell for kunder, sluttbrukere og samfunnet som helhet. Rambøll arbeider innenfor markedsområdene: Bygg & arkitektur, Transport, Miljø, Vann, Energi, Olje & gass og Management Consulting.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere