Rammer Wall Street

Foto: (Scanpix)

Influensaen har inntatt USA og markedet er preget av frykten.

27.04.09 16:09

Dødelig svineinfluensa sprer frykt i markedene.

Den velkjente Dow Jones-indeksen faller 1,07 prosent til 7.989,95 poeng rett etter at handelen har startet. Teknologitunge Nasdaq faller 1,16 prosent til 1.674,59 poeng. Den brede S&P 500-indeksen senkes 1,21 prosent til 855,76 poeng.

General Motors kommer med et sist forsøk på å redde selskapet fra en konkurs. Ved omfattende kuttplaner og konvertering av gjeld skal de unngå å be om konkursbeskyttelse. Et stort antall ansatte må også belage seg på å miste jobben og flere fabrikker skal stenges. Långiverne får tilbud om å konvertere gjeld til aksjer. Totalt vil eierne av 27 milliarder dollar i låneforpliktelser få tilbud om å bytte til aksjer, og denne eiergruppen vil få en andel på 10 prosent av de utestående aksjene.

Avtalen er også avhengig av klarering fra myndighetene ved finansdepartementet. Det hvite hus stiller seg positiv til initiativet. General Motors advarer gjeldshaverne mot at de vil slå seg selv konkurs hvis ikke et tilstrekkelig antall godkjenner tilbudet. Blant annet er det klart at bilmerket Pontiac vil legges ned.

Aksjekursen i General Motors åpnet med en oppgang på 33 prosent, men har etter noen minutter redusert oppgangen til 22 prosent.

Les mer: Tidenes salgssignal? og Siste trekk fra GM

Telekjempen Verizon fikk et justert resultat for engangstilfeller på 63 cents per aksje i årets første kvartal mot 61 cents i tilsvarende kvartal året før. Det skjer etter at de viser en vekst på over 11 prosent på topplinjen. Analytikerne ventet at USAs største mobiloperatør ville legge frem et justert resultat på 59 cents per aksje, viser estimater fra FactSet Research. Det skriver Marketwatch.

På makrofronten er det tynt med nyheter. Tirsdag starter et to dager langt rentemøte i USA. Det er ikke ventet noen handlinger knyttet til rentenivået, men signalene og eventuelt andre tiltak fra den amerikanske sentralbanken vil bli fulgt nøye av markedene. Mot tampen av 2008 kuttet Federal Reserve styringsrenten til et nivå som ligger i et intervall mellom 0 og 0,25 prosent.

Nå er det klart at sentralbanken mener at renten ligger likevel for høyt.

Les mer: - Burde få betalt for å låne penger

Dollaren styrker seg markant og er med på å sende oljeprisen nedover. Den amerikanske valutaen blir ansatt som en trygg havn når usikkerhet og frykt sprer seg i markedet. Det er fortsatt uklart hvor rammet den økonomiske aktiviteten i verden vil bli, men tidligere har det vist seg å få en kortvarig negativ innvirkning på kapitalmarkedene.

På råvarebørsen i New York faller kontraktene på den amerikanske lettoljen med 5,39 prosent til 48,77 dollar per fat. En dollar stiger til 6,74 norske kroner og 0,76 euro.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.