Rammet av billig torsk

Domstein senket topplinjen, mens investering i andre selskaper styrket bunnlinjen.

20.05.09 13:10

Sjømatselskapet Domstein blir rammet av et kraftig fall i torskeprisene. Det sørget for at inntektene og driften i første kvartal ble langt dårligere enn i fjor.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Driftsinntektene falt i første kvartal til 122,1 millioner kroner fra en sammenlignbar driftsinntekt på 136 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Svakere på driften
Før avskrivninger havnet driftsresultatet (EBITDA) på minus 0,9 millioner kroner mot 0,9 millioner kroner i pluss i første kvartal 2008. Det ordinære driftsresultatet viser en nedgang til minus 4,6 millioner kroner fra et sammenlignbart driftsresultat på minus 3,2 millioner kroner i fjor.

Før skatt ble resultatet langt bedre. Da økte nemlig resultat fra tilknyttet selskap til 14,3 millioner kroner hvorav hoveddelen kom fra Norway Pelagic. Dette sørget for et overskudd på 3,5 millioner kroner. Til sammenligning var de tilsvarende tallene for fjorårets første kvartal et resultat før skatt på minus 2,6 millioner kroner.

Domstein opplyser at kontantstrømmen fra driften var på 9,7 millioner kroner, og at kontantbeholdningen og innskudd økte til 27,8 millioner kroner ved utgangen av første kvartal fra 25,8 millioner kroner ved inngangen til kvartalet.

Sammenlignet med i fjor er netto rentebærende gjeld redusert til 330 millioner kroner fra 610,3 millioner kroner.

Utsiktene spriker
- Resultatet fra kjernevirksomheten i Domstein Fish og Domstein Sverige er på samme nivå som i fjor, mens de tilknyttede selskapene Norway Pelagic, Naustvik Enghav og Ervik Havfiske har hatt positiv resultatutvikling, skriver selskapet.

Utsiktene er derimot noe blandet. I andre kvartal venter Domstein Fish økt aktivitet fra notseifisket, og at det blir økt produksjon av torskefilet når sesongen i Nord-Norge er over i månedene mai og juni.

Når det gjelder Domstein Sverige venter de at andre kvartal følger de sesongmessige mønstrene med lavt salg. For andre halvår er utsiktene positive blant annet på grunn av at det er inngått råvarekontrakter til lavere priser.

For Ervik Havfiske vil andre kvartal bli negativt påvirket av lave fiskepriser, mens Domstein fremholder at selskapet vurderer utsiktene for Norway Pelagic for resten av 2009 som gode.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag