NA24.no

Ranet til seg juveler verd 800 millioner midt på lyse dagen

Foto: ERIC GAILLARD
Sist oppdatert:

Mannen som ranet en diamantutstilling i Cannes midt på lyse dagen, fikk med seg juveler verdt over 800 millioner kroner, ifølge fransk politi.

Fransk påtalemyndighet hadde opprinnelig anslått verdien av ransutbyttet til å være drøye 300 millioner kroner.

Dersom det nye anslaget stemmer, var ranet fra utstillingen på luksushotellet Carlton i Cannes på den franske rivieraen søndag, et av de største smykketyveriene verden har sett.

Den frekke raneren skal ha gått rett inn på hotellet langs strandpromenaden – gjennom hovedinngangen og forbi sikkerhetsvaktene, før han bevæpnet med et halvautomatisk våpen truet til seg verdisakene som sto utstilt.

– Det hele skjedde svært raskt og uten bruk av vold, opplyste påtalemyndigheten i byen Grasse ved Cannes etter ranet søndag.

Juvelbande
Flere nettmedier spekulerer på om ranet kan settes i sammenheng med at flere medlemmer av samme juvelbande fra Balkan, kalt Rosa Panter, har rømt fra sveitsiske fengsler de siste månedene. De baserer seg på uttalelser fra Jonathan Sazonoff, redaktør for en nettside som skriver om museumssikkerhet:

– Dette frekke dramaet er typisk for dem. Muligheten for at Rosa Panter-gjengen har gjenoppstått er svært urovekkende og tas alvorlig av politi over hele verden. Tyveri av dyre diamanter er akkurat det de driver med, så det er ikke noe stort sprang å anta at de er på krigsstien igjen, sier han til nyhetsbyrået AP.

Israelsk diamantmogul
Juvelene var del av en utstilling i regi av en juvelér eid av den israelske milliardæren og forretningsmannen Lev Leviev. Ifølge påtalemyndigheten hadde Leviev leid en fløy ved hotellet og ansatt tre eller fire sikkerhetsvakter til å vokte utstillingen. Gjerningsmannen var ikledd skjerf og caps.

Raneren kom seg unna med en koffert fylt med juveler, deriblant ringer, anheng og øredobber.

Ifølge fransk politi hadde de ikke blitt varslet om utstillingen. Selv om arrangørene ikke er påkrevd å gi beskjed til politiet, er det normalt at luksushoteller som Carlton gjør nettopp det.

Største noensinne?
Søndagens ransutbytte er anslått å ha omkring samme verdi som utbyttet fra et ran i belgiske Antwerpen i 2003. Her kunne ranerne tømme 120 bankbokser inne i det tungt bevoktede «Diamantsenteret» da bygningens alarmsystem sviktet. Tyvegodset, med en verdi på over 780 millioner kroner, besto imidlertid av verdipapirer så vel som smykker.

Ranet i Cannes er det største i sitt slag noen gang i Frankrike. I 2008 røvet tre menn til seg nesten rubbel og bit fra en diamantutstilling i Paris. De slapp unna med smykker til en anslått verdi av nesten 670 millioner kroner.

Cannes er kjent for filmfestivalen som holdes i byen, og under årets festival i mai ble det stjålet smykker til en verdi av 8 millioner kroner som skulle lånes ut til filmstjerner. Også dette ranet skjedde på et hotell. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere