NA24.no

Rapport: – Flere jobber lenger med AFP


AFP: Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor holder folk i jobb lenger, konkludererer LO og NHO i sin evalueringsrapport.
AFP: Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor holder folk i jobb lenger, konkludererer LO og NHO i sin evalueringsrapport. Foto: Shutterstock
Den nye ordningen for Avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor holder folk i jobb lenger, slik hensikten var, konkluderer LO og NHO i en evalueringsrapport.

Rapporten legges ikke fram før torsdag, men Avisenes Nyhetsbyrå har fått hovedtrekkene bekreftet av kilder på både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.

Først og fremst konkluderes det med at ordningen, som ble innført i 2010, har innfridd målet om å holde flere folk i jobb lenger. Avgangsalderen for ansatte i privat sektor som har ordningen, har gått markant opp de siste årene.

LOs bekymring knyttet til «hullene», der folk faller utenfor ordningen fordi kvalifikasjonskravene er strammet inn, blir bekreftet i evalueringen. Det dreier seg blant annet om at man må være ansatt i en bedrift med tariffavtale når man går av med pensjon og at man må ha vært ansatt i en AFP-bedrift i sju av de siste ni årene for å få tilgang på ordningen.

Les også: LO spår pensjonssmell for sliterne

Utredningen viser at kravet fra NHO er overholdt, nemlig at ordningen samlet sett ikke er blitt dyrere for bedriftene.

Rapporten er del av en avtale mellom NHO og LO om å evaluere ordningen innen 2017 og den skal brukes som faktagrunnlag for videre behandlinger.

Ordningen innebærer at avtalefestet pensjon kan tas ut i tillegg til alderspensjon i folketrygden fra 62 år. Tillegget gis til alle som har AFP-avtale. Jo tidligere man går av, jo lavere vil det årlige beløpet bli, siden det da fordeles på flere år. Tillegget gis livet ut og kan fritt kombineres med lønnsinntekt og pensjon fra folketrygden.

Les også: Forbrukerrådet tar DNB til retten over pensjon-gebyr: - Kan fort spise opp mye av pensjonen

– Det har kommet opp mot 80–130 millimeter regn enkelte steder i varslingsområdet fra tirsdag til onsdag morgen. Som en følge av dette har vannføringen steget kraftig i elver og bekker i området. Det er ikke registrert nye hendelser i natt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en statusrapport onsdag morgen. Et nytt flomvarsel publiseres klokken 11, men foreløpig er det oransje farenivå – det nest høyeste nivået – for indre strøk i de to fylkene, og gult for ytre strøk. Det er fortsatt oransje farenivå for Rogaland, Hordaland og deler av Sogn og Fjordane. – Ved noen målestasjoner er det registrert vannføring på gult nivå, men foreløpig er ingen på oransje nivå. Det ventes fortsatt en del nedbør fra onsdag ettermiddag og torsdag. Vannføringen kan fortsatt øke utover onsdagen som følge av nedbør og snøsmelting, melder NVE. Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere