NA24.no

Rapport brukt til friskmelding

Sist oppdatert:
Forbrukerrådet mente kommunalministeren misbrukte negativ rapport om borettslagsmarkedet.

I 2006 utga NBBL en rapport om de nye lavinnskudds boligbyggelagene, som spratt frem som paddehatter under den siste boligboomen.

Nå hevder Forbrukerrådet at rapporten førte til manglende politisk trykk.

NA24 - din næringslivsavis

- Departementet brukte rapporten til å friskmelde lavinnskuddsboliger. Selv om det i undersøkelsen står svart på hvitt at det er en del problemer. Men departementet har tydeligvis ikke lest den delen. Kommunal- og regionaldepartementet viser til denne rapporten hele tiden, men tar den ikke inn over seg, sier Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til NA24.

- Utnyttet modellen
Han hevder rapporten absolutt ga grunn til bekymring, selv om den ble brukt til friskmelding. Det er ingen tvil om at enkelte har misbrukt borettslagsmodellen. Flere av prosjektene har altfor dårlig økonomisk styring.

- Når utbygger har levert, overlater de risikoen til borettslagene. De har utnyttet modellen. Man burde ha sikret at modellen ikke ble misbrukt, hevder Øines.

Politikerne satte ikke foten ned underveis. NA24 var flere ganger i kontakt med kommunal- og regionaldepartementet i forbindelse med misbruk av borettslagsmodellen - men daværende politiske ledelse mente det var forbrukernes, ikke politikernes ansvar, dersom man kjøpte katta i sekken.

Problemene dukker opp
Nå begynner en del av problemene som ble forutsett å komme til syne.

Et eksempel er Dampsaga borettslag på Lillehammer. Der har styret måtte ta opp en million kroner i lån for å dekke misligholdt husleie.

Dampsaga er et av de nye borettslagsprosjektene med lavt innskudd og høy fellesgjeld.

Direktør i Forbrukerrådet Erik Lund-Isaksen sier:

- Det finnes eksempler på ting som ikke burde ha vært laget. Det har vært laget borettslagsløsninger hvor noen må ha forstått at noen må gå på trynet. Det kan ikke være legitimt å lage alt mulig tull.

Lund-Isaksen oppfordrer utbyggere til å lage prosjekter de kan forsvare uten å måtte rødme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere