Rapport: Sparte inntil 13,1 millioner på Simonnes-avtalene

Helge Simonnes har fått en pensjonsavtale som gir ham til sammen sju millioner kroner de neste sju årene. I tillegg har han fått selge aksjer til Vårt Lands eier for elleve millioner kroner.

Helge Simonnes har fått en pensjonsavtale som gir ham til sammen sju millioner kroner de neste sju årene. I tillegg har han fått selge aksjer til Vårt Lands eier for elleve millioner kroner. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Rapporten taler for seg selv, sier Vårt Land-redaktøren.

15.12.15 12:57

De siste ukene har det stormet rundt avtroppende Vårt Land-redaktør Helge Simonnes’ sluttavtaler.

Medieoppstyret og kritikken fra hovedaksjonær Jan Erik Mushom har ført til at Vårt Lands eier, Mentor Medier, har engasjert advokatfirmaet Steenstrup Stordrange for en juridisk gjennomgang av avtalene.

Rapporten skal legges frem i en ekstraordinær generalforsamling i Mentor Medier tirsdag ettermiddag, men Nettavisen har allerede fått tilgang til rapporten.

- Har spart store beløp
Steenstrup Stordrange konkluderer med at konsernet sparte mellom 7,8 og 13,1 millioner kroner på de nye avtalene sammenlignet med de opprinnelige avtalene som selskapet hadde med Helge Simonnes.

«I tillegg har den pressestøttemottakende avisen Vårt Land spart betydelige beløp,» skriver styreformann Håkon Jahr i en innledning til rapporten.

Ettersom Simonnes har fått med seg ca 18 millioner kroner i sluttpakker, har Steenstrup Stordrange dermed regnet seg frem til at den opprinnelige pensjonsavtalen til Simonnes kunne ha gitt ham inntil 31 millioner kroner.

Advokatfirmaet skriver i rapporten at de «ikke har grunnlag for å konkludere med at styret i Mentor Medier gikk ut over skrankene i vedtaket fra selskapet generalforsamling, knyttet til erverv av HS’ aksjer i Mentor Medier».

Og videre: «Mentor Mediers kjøp av aksjer fra HS var etter vår vurdering ikke i strid med aksjelovens likhetsprinsipp».

- Rapporten taler for seg selv
Helge Simonnes har følgende kommentar til Steenstrup Stordranges undersøkelse:

- Rapporten taler for seg selv. Den står i sterk kontrast til det bildet Nettavisen over lengre tid har presentert for sine lesere, skriver han i en sms.

Gir ikke innsyn i verdivurdering
Et sentralt punkt i kritikken mot Simonnes' aksjesalgsavtale med Mentor Medier er en verdivurdering utført av Kjelstrup & Wiggen Consulting. Revisjonsfirmaet mente at aksjen var verdt 43,46 kroner, og det var prisen Simonnes fikk for sine 250.000 aksjer da han solgte til Mentor Medier. Til sammenlikning har aksjen vært omsatt på nivåer rundt 13,25-13,50 kroner de siste årene.

I innledningen til rapporten skriver styreleder Jahr at Mentor Medier fortsatt ikke ønsker å offentliggjøre verdivurderingen:

«Det har blitt stilt spørsmål til hvorfor vi ikke kan offentliggjøre denne verdibetraktningen i sin helhet. Av hensyn til selskapets interesse er ikke en offentliggjøring av en slik rapport verken vanlig eller tilrådelig. Her vil det fremgå interne forhold i hvert enkelt selskap, og en vurdering av hva hvert enkelt selskap verdsettes til. Fra tid til annen forhandler vi med andre om salg av aksjeposter i våre selskaper, og det kan skade selskapets interesse å offentliggjøre denne typen informasjon.»

Ønsker egen gransking
Hovedaksjonær i Mentor Medier, Jan Erik Mushom, er en av dem som har vært mest kritisk til Simonnes’ sluttavtaler. Han sier til Nettavisen at han kommer til å lese gjennom rapporten grundig sammen med sin advokat.

Han ønsker en egen gransking av Simonnes-avtalene, men hevder at det ikke har latt seg gjøre ettersom han ikke har fått tilgang til de nødvendige dokumentene.

- Vi har ikke fått tilgang til de samme dokumentene som Steenstrup Stordrange, og vi har heller ikke fått innsyn i verdivurderingen til Kjelstrup & Wiggen Consulting, forteller Mushom.

Han er ikke overrasket over at Steenstrup Stordrange har regnet seg frem til at Mentor Medier sparte inntil 13,1 millioner kroner på de omstridte sluttavtalene til Simonnes.

- Når man roper i skogen, får man gjerne det svaret man roper etter, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.