Raquel skal tilbake i jobb to måneder etter fødselen

Raskt tilbake på jobb: Raquel Castillo venter barn i mars. Hun har ingen planer om å være borte fra jobb mer enn nødvendig. Etter to og en halv måned skal hun tilbake til arbeidsplassen.

Raskt tilbake på jobb: Raquel Castillo venter barn i mars. Hun har ingen planer om å være borte fra jobb mer enn nødvendig. Etter to og en halv måned skal hun tilbake til arbeidsplassen. Foto: Lisbeth Andresen (Romerikets Blad)

- Det er noen som lurer på hvordan jeg har hjerte til å la barnet mitt være hjemme med far etter to måneder.

24.02.15 13:11

(RB.NO): I slutten av mars venter Raquel Castillo (30) barn nummer to. I juni skal hun tilbake på jobb.

– Jeg vil ut i jobb så fort som mulig. Det er ikke meg å være hjemmesittende husmor, sier Raquel Castillo fra Nannestad, til Romerikets Blad.

Om kun få uker blir hun mor til sitt andre barn. At hun ikke tar mer enn to og en halv måned mammapermisjon har hun ikke dårlig samvittighet for.

– Det er jo ikke sånn at jeg gir fra meg barnet. Mannen min er veldig flink, og for han er det greit å være hjemme. Jeg jobber stort sett åtte til fire, og har mye tid til å være sammen med barnet, sier hun.

– Vannet gikk på skolen

For snart seks år siden fikk Raquel sitt første barn, sønnen Juan Iniah. Da var hun 24 år og tok en mastergrad samtidig som hun jobbet deltid.

Den gangen hadde hun ikke permisjon i det hele tatt.

– Vannet gikk da jeg satt på skolen og hadde statistikk. Jeg tok ikke mammapermisjon den gangen. Det var til tider litt tøft, men det gikk veldig fint. Det at jeg nå skal ha to og en halv måned permisjon er luksus.

Til daglig jobber hun som innkjøpskoordinator hos Airport Retail Group som er en stor butikkoperatør innen duty free og mote i Norden.

– Jeg liker jobben min veldig godt. For min del blir det litt mye hjemmetid om man kun skal sitte hjemme med barnet.

– Vi har det litt for godt

Den energiske 30-åringen har mottatt en del reaksjoner på at hun kun skal ha mammapermisjon fra slutten av mars og fram til juni.

– Folk reagerer forskjellig. Det er noen som lurer på hvordan jeg har hjerte til å la barnet mitt være hjemme med far etter to måneder. Jeg tenker som så at jeg har 18 år på å være mamma, og at pappa er en veldig god erstatning.

Trives på jobb: I lokalene på Oslo Lufthavn Gardermoen trives Raquel godt. – For min del blir det litt for mye hjemmetid, sier hun. Foto: Lisbeth Andresen (Romerikets Blad)

– Mener du at dagens permisjonsordning er for god?

– Vi har det kanskje litt for godt med dagens ordning. Jeg mener at om man tar et valg om å bli foreldre, så må man ta deler av regninga selv.

– Hva med ammingen?

– Jeg ammet i knapt to måneder da jeg fikk Juan Iniah. Deretter gikk jeg over på morsmelkerstatning. Jeg skal prøve på det samme denne gangen, sier den kommende tobarnsmoren.

– Ingen effekt etter seks måneder

Professor Katrine Vellesen Løken har forsket på effekten av mors fødselspermisjon.

– Vi har samlet inn data fra hele populasjonen, hvor vi har sett på effekten av mors fødselspermisjon. Det vi har funnet ut er at det er bra med mye tid mellom mor og barn de første månedene. Etter seks måneder ser vi derimot ingen effekter, forteller professor ved Universitetet i Bergen (UiB) Katrine Vellesen Løken.

Hun ble nylig den yngste kvinnelige norske økonomiprofessoren. Hun er for tiden selv i mammapermisjon.

– Jeg skal ha permisjon i seks måneder, sier hun.

Kontroversielt

I likhet med Raquel Castillo, som kun skal ha mammapermisjon i to og en halv måned, mener Løken at permisjonsordningene i Norge er for gode.


– Vår forskning har vist at det etter seks måneder ikke er noen forskjell om barnet tilbringer mesteparten av tiden med mor, far eller besteforeldre. Det kan tyde på at ordningene kan være litt for gode.

– Det er vel en kontroversiell påstand?

– Det er absolutt kontroversielt. Men det er snakk om store kostnader, sier økonomiprofessoren.

– Hva tenker du om at Raquel Castillo kun skal ha permisjon i litt over to måneder?

– Det vil nok gå helt fint. Vi må huske på at det alltid vil være individuelle forskjeller.

Nesten et tabu

Tidligere i februar tok stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (AP) til orde for å øke foreldrepermisjonen med to måneder.

Huitfeldt forteller at hun ikke er enig i at dagens ordning er for god.

– Jeg oppfatter ikke dette som et signal fra småbarnsfamilier generelt. Jeg synes det er flott at noen sier at de vil begynne å jobbe tidlig, fordi det er mange kvinner som synes tiden hjemme i permisjon blir for lang, sier hun og fortsetter:

– Det er nesten blitt et tabu for kvinner og si at man vil fortest mulig tilbake på jobb. Undersøkelsen sier at far eller bestemor er like bra etter seks måneder. Det er sikkert riktig. Pappa kan godt ta lenger permisjon enn det som er vanlig i dag. Å kutte generelt i fødselspermisjonsordningene og satse på barnehagestart for alle barn på ett halvt år, er jeg motstander av.

Les flere saker fra Romerikets Blad her.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.