Raser etter bøndenes superavtale

Direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke.

Direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke. Foto: Thinkstock/NHO

Regjeringen løper fra regningen og lar andre betale for deres distriktspolitikk, sier direktør Roald Gulbrandsen i NHO.

Direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke mener at andre enn regjeringen må ta regningen for det ekspansive jordbruksoppgjøret. Statens tilbud innebærer en råvareprisheving på 535 millioner kroner, og 375 millioner kroner i økte overføringer fra staten.

- Regjeringen ønsker et jordbruk over hele landet. Dette har en pris, og den må regjeringen ta over statsbudsjettet. Det er ansvarsløst å skyve regningen over på industrien og dermed forverre en allerede vanskelig konkurransesituasjon. En slik løsning setter arbeidsplasser i fare, og kan gjøre det vanskeligere for bonden å få avsetning for sine produkter, skriver Gulbrandsen i meldingen.

Enig i at bøndene skal ha betalt
Gulbrandsen er for at bøndene skal få betalt for den jobben de gjør.

- Vi har stor forståelse for at bøndene ønsker å få noe igjen for sin innsats. Vi mener imidlertid at deres distriktspolitiske oppgaver må finansieres på samme måte som andre gode formål – over statsbudsjettet. Det er ingen farbar vei å øke de norske råvareprisene. Prisgapet mellom norske og internasjonale råvarepriser er allerede stort nok som det er, skriver NHO-direktøren.

Han mener bakerbransjen er et eksempel på hvordan det særnorske råvareprisnivået har ført til økt import og utflagging.

- Importen av brød og bakevarer var på over 140 000 tonn i 2010. Nå produseres det for eksempel knapt et wienerbrød i Norge. Marginene er minimale og mange bedrifter vurderer å legge ned eller flagge ut virksomheten. Dette blir resultatet når politikerne bestemmer råvareprisene. Vi tror verken bøndene eller den norske velferdsstaten er tjent med en utvikling hvor det blir stadig mer interessant å legge mat- og drikkeproduksjon utenfor Norges grenser, skriver han.

Vil ha poltikerne på banen
Gulbrandsen håper staten og bøndene tenker seg om i forhandlingsinnspurten og etterlyser rakryggede politikere.

- Jeg vil ha rakryggede politikere som tar ansvar for sine mål og ikke overlater finansiering av politiske mål til markedet når markedsaktørene i økende konkurranse, skriver han.

Les om jordbruksoppgjøret her:

Ikke fornøyd
Selv om staten tilbyr en inntektsvekst for bøndene på hele 7 prosent, altså nesten dobbelt så bra som resten av samfunnet, så er bondeorganisasjonene er svært skuffet over den rødgrønne regjeringen. Bøndene hadde ventet lang mer fra, særlig etter at partienes landsmøter kom med svært positive uttalelser om norsk landbruk.

– Vi hadde store forventninger, men blir ikke tatt på alvor av regjeringen. Med bakgrunn i regjeringspartienes landsmøtevedtak er dette et overraskende dårlig tilbud, sier bondelagsleder Nils T. Bjørke til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.