*Nettavisen* Økonomi.

Raser mot Årdal-pakke

Både en Ap-topp og Frp raser mot store deler av redningspakken som næringsminister Odd Eriksen (Ap) vil legge fram i Årdal i kveld.

22.02.06 14:10

Ap-politiker Rolf Terje Klungland og Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg advarer regjeringen mot å gi millionsubsidier til en ny dørfabrikk i Årdal.

- Jeg frykter at etableringen av Dooria-fabrikken i Årdal kan ramme arbeidsplasser ved Nordic Dørfabrikk i Lyngdal, sier stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap) til TV 2 Nettavisen.

Dermed ser det ut som om Eriksen kan bli nødt til å snu i døra når det gjelder tiltakene som skal kompensere for at 200 arbeidsplasser ryker ved aluminiumsverket til Hydro. Håpet var at omtrent 60 personer skulle lage dører i Årdal.

Støtte i boks
Allerede 1. februar vedtok styret i Innovasjon Norge å støtte etableringen av Dooria-fabrikken i Årdal med tilskudd og lån på i alt 79 millioner kroner.

- Fabrikken gir arbeid til et stort antall personer som ikke lenger vil ha jobb hos Norsk Hydro i Årdal når aluminiumsproduksjonen her trappes ned fra 2007, skrev styreleder i Innovasjon Norge, Steinar Olsen i pressemeldingen som Innovasjon Norge sendte ut.

Kampen om arbeidsplasser

* Statens forurensningstilsyn (SFT) har pålagt Hydro i Årdal å sørge for renere drift av Søderberg-ovnene innen 01.01.2007. I stedet for å modernisere har styret i Hydro bestemt seg for å stenge ovnene.

* 200 arbeidsplasser står i fare, og SFT sier nå at Hydro kan søke om utslippstillatelse på grunn av samfunnsmessige forhold.

* Hydro-ledelsen har ikke sagt om de vil søke om utslippstillatelse.

* Staten eier 43,8 prosent av Hydro. I valgkampen lovte de rødgrønne en aktiv næringspolitikk.

* Dooria ble startet i Sverige i 1908, og fusjonerte med Fjordetre Gruppen i 2002. Bedriften er eid av norske eiere, og har totalt seks fabrikker.

Klungland frykter at subsidiene vil true 150 arbeidsplasser ved Nordic Dørfabrikk i Lyngdal.

- Å gi støtte til en ordinær produksjon som dørproduksjon er ikke innovasjon. Dørproduksjon er ikke nyutvikling, men ren produksjonsutvikling, i alle fall når det er konkurrenter i Norge som ikke får støtte, sier han.

Han er skuffet over at planene om å produsere solceller i Årdal er lagt på is.

- Det ville betydd en nyutvikling av arbeidsplasser.

- Flytter problemet
FrPs næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener at statlige subsidier har aldri vært noen god næringspolitikk.

- Dette er jo helt håpløst. Hva vil regjeringen gjøre dersom de andre dørprodusentene i Norge nå går konkurs på grunn av Dooria-etableringen i Årdal? Vil de gi de bedriftene subsidier også, spør Korsberg.

Korsberg er enig i at staten kan bidra med omstillingsmidler i Årdal, slik at man unngår dramatisk høy ledighet dersom Hydro legger ned deler av produksjonen.

- Dette kunne vært unngått dersom industrien i Norge fikk rammevilkår det var mulig å leve under.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke usolidarisk
Tillitsvalgt ved Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund ved Øvre Årdal, Bjørn Øvstetun, er ikke enig i at det usolidarisk av ham å si ja takk til dørproduksjon.

- Det har ikke kommet op før at andre føler seg truet. Men hadde ikke bedriften kommet hit, hadde den blitt lagt til Nord-Sverige, sier Øvstetun til TV 2 Nettavisen.

Eriksen kommer på besøk til Årdal onsdag ettermiddag. Han skal først ha omvisning ved Hydro Aluminium klokka 16.00, før han møter ordføreren i Årdal, arbeiderpartimedlemmer og representanter fra LO.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag