Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot konkurrent: - Det hadde vært ulovlig selv med sperrebånd

Flere Rema 1000-butikker holder åpent etter klokken 16 i pinsen. - Mest provoserende er det at ingen gjør noe med det, sier Christer Haukaas Pedersen i Coop Extra.

Christer Haukaas Pedersen, sjef for Coop Extra Håkonsgaten i Bergen, er frustrert over Rema 1000, som holder åpent etter klokken 16 pinseaften.

Ifølge Helligdagsloven skal butikkene stenge tidlig før helligdager. Christer Haukaas Pedersen har lørdag ettermiddag vært innom fem forskjellige Rema 1000-butikker i Bergen og omegn som har holdt åpent.

- I Nygårdsgaten var det åpent etter klokken 16 og det var full tilgang til hele butikken. Det hadde vært ulovlig selv med sperrebånd, men her var det ikke sperrebånd og det var masse kunder. De hadde også annonsert at de var åpne til klokken 20, sier Haukaas Pedersen til Nettavisen.

- Jeg ringte til politiet og rapporterte inn at det var åpent. Da fikk jeg beskjed om at de hadde loggført det. Det er greit, men jeg forventer - etter alt som har stått i media - at de gjør noe med det, fortsetter han.

- Skremmende

Tidligere denne uken varslet justisminister Anders Anundsen strengere linje mot søndagsåpne butikker. På tross av dette har Rema 1000 annonsert at de vil holde åpent i pinsen - med ulovlige sperrebånd.

LO, Kirken og Virke har bedt politiet om å aksjonere mot butikker som holder ulovlig åpent i pinsen.

- Rema hevder de aksjonerer for å markere sin motstand mot søndagsåpne butikker. Det er bare tull. De ødelegger systemet, bryter loven og håver inn penger, sier LO-leder Gerd Kristiansen til VG.

Politiet i Oslo vurderer ikke søndagsåpne butikker som viktig nok til å bruke ressurser på.

- Det er jævla frustrerende og provoserende. Mest provoserende er det at ingen gjør noe med det. Ingen myndigheter setter ned foten. Det synes jeg er skremmende, sier Christer Haukaas Pedersen.

- Det er skremmende fordi man kan gjøre som man vil. Det er en grunn til at vi har loven, og den er at vi skal følge den. Og her gjør ikke myndighetene - i dette tilfellet politiet - noe med det.

(Artikkelen fortsetter under)

- Vi taper på det

Haukaas Pedersen mener det nå må tas grep.

- De profitterer det, og vi taper på det. De som har åpent lenge, tjener masse på det.

- Hos Extra Håkonsgaten stengte vi i dag klokken 16. Vi åpner igjen på onsdag når vi har lov - etter norsk lov.

LES OGSÅ: Velkommen til nisselandet Norge

(Artikkelen fortsetter under)

Har fått tillatelse - holder åpent

Også Rema 1000 Torggata i Oslo hadde også åpent etter klokken 16 lørdag, men med sperrebånd.

- Det var ekstremt mange kunder som kom etter klokken 16. Vi kuttet butikken ned til 100 kvadratmeter og kundene kunne stå utenfor og si hva de trengte til oss. Vi holdt åpent til klokken 18, sier butikksjef David Adampour til Nettavisen.

Les også: Dette er åpningstidene for matbutikker og Vinmonopolet i 17. maihelgen

- Det var flere kunder som forsøkte å gå innenfor sperrebåndene, men da måtte vi si til dem at det ikke var lov, fortsetter han.

- Det har blitt varslet strengere linje mot butikker som holder ulovlig åpent. Er dere redde for å bli tatt av politiet?

- Jeg tenker alle butikker kjører på sin egen måte. Har jeg fått tillatelse av Rema 1000 til å holde åpent, holder jeg åpent. Det er på grunn av kundene. Det er mange som har glemt å handle, og vi ønsker å tilby dem den servicen når vi har tillatelse til det.

David Adampour forteller at Rema 1000 Torggata også vil holde åpent i morgen fra klokken 12-20 - med sperrebånd.

Fortsetter med sperrebånd

Forrige uke ble det klart at Rema 1000 fortsetter praksisen sin med sperrebånd i søndagsåpne butikker.

Dette på tross av et møte mellom dagligvarekjedene med kulturminister Linda Hofseth Helleland (H), der temaet var hvilke regler som skal gjelde for søndagsåpne butikker.

- Vi anmeldte 120 butikker hos konkurrentene i januar. Siden den gang har ingenting skjedd hos Norgesgruppen. De har ikke kontroll, og vi har ingen tro på at det kommer til å rydde opp. Inntil de eventuelt gjør det, kommer vi ikke til å slutte med vår praksis, sa kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer.

Ifølge loven skal søndagsåpne butikker ha fastmonterte vegger og egen inngang, og ikke være over 100 kvadratmeter store.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken