*Nettavisen* Økonomi.

Raser mot lån med rente på 9200 prosent

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Forbrukerrådet ragerer kraftig på sjokkrenten.

01.06.12 10:23

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er ikke nådig i sin kritikk av Folkia, som for tiden aktivt markedsfører et ungdomslån som innebærer skyhøy rente.

I Folkias reklamekampanje tilbys et SMS-lån på 1000 kroner i en måned med en effektiv rente på cirka 9200 prosent. Et lån på 5000 kroner får en effektiv rente på 371 prosent.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

- Blodrente med dårlig timing
- Som låneprodukt er dette ille. Det er ikke greit med SMS-lån til blodrente. Og kreditt er en for alvorlig ting til å kunne bli gjort til gjenstand for råsalg, sier Jensen til NA24.

Han mener tidspunktet for innføringen av SMS-lån i Norge er dårlig.

- Ifølge Intrum Justitia viser ferske tall at dagens 18-34 år har en snittgjeld på 471.000 kroner, mot 236.500 kroner for ti år siden, sier han.

Fra 371 til 9245 prosent effektiv rente
Prisene i tabellen under er hentet fra Folkias nettsider torsdag 31. mai 2012. Som vi ser oppgir Folkia selv at effektiv rente varierer fra 9245 prosent for et lån over én måned på 1000 kroner. Tilsvarende lån på 5.000 kroner får en effektiv rente på 371 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermbilde Folkia.no

Som NA24 fortalte i artikkelen "Du har vel ikke kreditt her" ligger den effektive renten på landets dyreste forbrukslån i området rundt 18 til 19 prosent (se tabell øverst til venstre).

Effektiv rente ikke relevant
Adm. dir. Hördur Bender i Folkia uttalte til VG tidligere i år at effektiv rente ikke er en hensiktsmessig måte å benytte for å presentere hva Folkias produkter koster.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no deler delvis dette synet.

- Den høye effektive renten skyldes at gebyrer og avgifter får ekstremt stor påvirkning på regnestykket når lånets løpetid er så kort som én måned. Det er derfor et spørsmål om effektiv rente er et bra måle- og sammenligningsverktøy på denne type lån, sier Pedersen til NA24.

Jorge Jensen mener begge tar feil.

- Effektiv rente er et helt perfekt redskap for å tydeliggjøre hva dette er for type lån. Det er et rådyrt lån, som forbrukere bør styre unna. Som produkt er det utelukkende gunstig for selgeren - og godt egnet til å påføre utsatte forbrukergrupper ytterligere problemer, sier Jensen.

For stor tilgang til kreditt
Han viser igjen til tall fra Intrum Justitia som forteller at det i dag er nesten 28.000 personer i alderen 18 til og med 26 år som er registrert med betalingsanmerkning - en økning på 18 prosent fra i fjor.

- Utviklingen er et reelt tegn på at tilgangen på kreditt er for stor i forhold til evnen til å betale tilbake, sier Jensen.

Vil blant annet ha rentetak
Han anbefaler følgende nedringer i reglene for kredittytere:

- Låneselgere bør pålegges det samme ansvaret som de som selger investeringsprodukter. Det betyr at selskaper som Folkia får ansvaret for å ivareta kundenes interesser og bare anbefale produkter som passer kundenes evner og behov. I tilleg bør ansvarlige myndigheter innføre en begrensing på hvor store påslag en kredittyter kan ta ikludert et rentetak. Krav om egenkapital, kontantinnskudd og karantenetid på kjøp av kreditt er andre mulige alternativer, sier Jensen.

Han mener norske finanspolitikere og myndigheter snarest må ta grep.

- Den myndigheten som først beveger seg, belønnes med hederlig omtale, sier Jensen.

Finanstilsynet ønsker ikke å kommentere saken overfor NA24, men har tidligere uttalt følgende om denne type lån:

Fri konkurranse
- Vi har ikke lenger noen uttrykkelig ågerparagraf i norsk lovgivning, det vil si bestemmelser om høyeste rente. I moderne konkurranselovgivning har en i større grad lagt vekt på konkurransen mellom aktører på tilbudssiden, sier seksjonssjef i avdeling for finans- og forsikringstilsyn Kjell Arne Aasgaarden til NA24.

I avtaleloven er det en paragraf som omhandler urimelighet i avtaleforhold, men den paragrafen vil ikke kunne hindre at denne type lån tilbys.

- Terskelen for urimelighet er høy, sier Aasgaarden.

Ifølge Aasgaarden er det konkurransen i markedet som skal sørge for at folk ikke blir lurt til å låne svindyrt.

- Våkne forbrukere vil nok vite å benytte seg av andre lånetyper enn det vi snakker om her, sier han.

Folkia har ikke svart på NA24s henvendelse torsdag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.