*Nettavisen* Økonomi.

Raser mot NRK-sketsj

En sketsj om kjælegrisen Muhammed i satireprogram på NRK skaper storm på arabisk nettsted. Det islamske forbundet ber NRK forklare seg.

09.02.06 16:24

- Dette frustrerer mange muslimer. Vi jobber for å roe ned situasjonen, men slike ting bidrar til å gjøre den mer komplisert, sier forstander Basim Ghozlan i Det islamske forbundet til TV 2 Nettavisen.

Trossamfunnet har sendt brev til NRK og bedt om en forklaring på hvorfor innslaget ble sendt.

Det islamske forbundet samler troende fra en rekke arabiske land.

Kjælegris
Innslaget som har vakt irritasjon ble sendt i Hallo i uken 4. februar. Her møter lytterne en bonde som har fått seg en kjælegris med navnet «Muhammed.»

På nettstedet til TV-kanalen Al-Arabiya lå det torsdag en artikkel som omtaler innslaget. Saken lå øverst på nettssiden, og var «mest lest» og «mest tipset» torsdag ettermiddag. Den anonyme innringeren sier til nettstedet at «muslimer i Norge er overrasket over at programmet har krenket profeten Muhammed.»

Muslimer ser på grisen som et urent dyr.

I NRK-innslaget spinner programleder Are Kalvø videre på sketsjen om grisen.

- Vi vet at dette er fryktelig provoserende, men likevel: vi kan ikke la oss true til taushet, sier han, og spør blant annet sin «True til taushet»-ansvarlige om det har kommet noen reaksjoner i Midtøsten på «det dristige innslaget.» I programmet sier Kalvø at han er skuffet over den slappe reaksjonen på sketsjen.

Kalvøs vitsing rundt innslaget går ikke frem av artikkelen på Al-Arabiyas nettsider.

-Hets
På nettstedet til fjernsynskanalen Al-Arabiya, der artikkelen om satireprogrammet er publisert, hadde minst 300 lesere kommentert artikkelen torsdag ettermiddag:

«Vi som muslimer aksepterer ikke dette. Vi vil forsvare vår profet, og vil ikke akseptere at vår religion blir angrepet», skriver en av dem.

Al-Arabiyas TV-sendinger når 200 millioner seere over hele verden.

TV
- En mann fra Norge har ringt til vårt Tunis-kontor og fortalt om saken. Vår korrespondent der skrev den, sier journalist Nidal Issa fra Al-Arabiya.net.

I Al-Arabiyas artikkel var NRK-programmet først omtalt som et fjernsynsprogram. Etter at TV 2 Nettavisen var i kontakt med Al-Arabiyas nettredaksjon ble dette korrigert.

- Satire
Dagbladet.no publiserte mandag en artikkel om Hallo i uken-innslaget med tittelen «NRK framstilte Muhammed som gris».

- Jeg er redd det er Dagbladet.nos vinkling som har skapt denne situasjonen. I artikkelen virket det som om redaktøren i Hallo i uken uttalte seg redaksjonelt om Muhammed. Det har han aldri gjort. Jeg mener Dagbladet.nos presentasjon av saken gir et feilaktig inntrykk av at det kommer provokatoriske uttalelser i programmet, sier programdirektør i NRK Vidar Nordli-Mathisen til TV 2 Nettavisen.

Feilaktig
Det var først da TV 2 Nettavisen tok kontakt at Nordli-Mathiesen ble oppmerksom på brevet fra Ghozlan i Det islamske forbundet.

- Ghozlan har sendt brevet til en informasjonstjeneste i NRK, og det har dessverre tatt for lang tid før meldingen nådde meg. Hadde jeg fått dette ville jeg selvsagt tatt kontakt med ham tidligere.

- Jeg har nå en dialog med Ghozlan, og i den grad oppslaget i arabiske medier gir et feilaktig inntrykk av saken skal han bidra til å rette opp det. Vi opplever at det er skapt et feilaktig inntrykk av hva som har blitt sendt på Hallo i uken.

- Dette er et manusbasert satireprogram fra A-Å, og Hallo i uken har alltid jobbet på denne måten. Det er ikke NRKs vurdering at programmet har hånet religionen. Den som lytter til radioprogrammet vil oppfatte at her har de tatt for seg karikatursaken, og ikke minst medias og politikernes behandling av den. Den er belyst fra alle kanter, sier Nordli-Mathisen.

(Ashraf Al-Kadra har bidratt til denne artikkelen. Han jobber også som frilansjournalist for Al-Arabiya fjernsyn, men har ikke vært involvert i arbeidet med den omtalte artikkelen).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag