*Nettavisen* Økonomi.

Raser mot Statoil

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Oljemillionær raser mot Statoils Korea-kontrakter.

11.02.13 21:32

Konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen med sterk kritikk av Statoils bruk av utenlandske leverandører.

– Statoil bruker ikke internasjonale leverandører. De bruker koreanske leverandører. Statoil har vært med å plassere ordrer for 29 milliarder i hovedsakelig Sør-Korea samtidig som de setter spørsmålstegn ved den norske kapasiteten. Har de aldri stilt seg spørsmålet om kapasiteten i Sør-Korea, sier Kyllingstad til Dagens Næringsliv (DN) ifølge dn.no.

De siste månedene har nesten alle de store byggekontraktene på norsk sokkel hvor Statoil er involvert som eier eller operatør havnet utenfor Norge, hovedsakelig i Asia.

Særlig er det sørkoreanske verft som har vunnet kontrakter for flere titall milliarder kroner.

Statoil frykter sprengt kapasitet hos norske leverandører og at norske kostnader og priser ikke vil være å leve med.

Kylllingstad sier til DN at han ikke kan forstå hvorfor ikke norske leverandører får flere av oppdragene som nå går til Korea.

– Jeg vil ikke mene i dag. Men jeg stiller spørsmål. Er det normalt å gå til noen som overhodet ikke har levert etter norsk standard på den type plattformer? Svaret en ofte får er at, jo de leverer gode borerigger. Men jeg husker at Aker Kværner i mange år leverte dekk og prosessplattformer. Men når de skulle bygge to borerigger for sin eier kostet det én arm og én fot. Jeg ser ingen grunn til at det skal være lettere å konvertere fra boreplattformer til prosessplattformer for koreanske verft enn det var for norske verft å konvertere fra prosessplattformer til borerigger, sier Kyllingstad til DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.