NA24.no

DØMT: Ghulam Abbas (øverst) og Shahid Rasool ble begge dømt til fengsel. Til venstre forsvarer Hans-Olav Bytningsvik under domsavsigelsen fredag.
DØMT: Ghulam Abbas (øverst) og Shahid Rasool ble begge dømt til fengsel. Til venstre forsvarer Hans-Olav Bytningsvik under domsavsigelsen fredag. Foto: Scanpix / montasje

Rasool løslates fra fengsel i Brasil

Sist oppdatert:
Brasiliansk høyesterett bestemte onsdag at Shahid Rasool skal løslates etter å ha sittet i over tre år i varetekt.

Avgjørelsen ble tatt etter at norske myndigheter frafalt kravet om å få Rasool utlevert til Norge, melder ABC Nyheter.

Ifølge en pressemelding fra brasiliansk høyesterett har dommer Cezar Peluso dessuten arkivert utleveringskravet fra Norge. Han begrunner også det med at norske myndigheter har frafalt kravet.

Høyesterettsdommeren viser til en tilsvarende sak i Brasil der høyesterett også arkiverte saken og satte fri en person som hadde sittet i varetekt i påvente av å bli utlevert, fordi den utenlandske staten hadde frafalt utleveringskravet. På grunnlag av dette mener Peluso at det heller ikke er noen grunn til å holde Rasool i varetekt.

UD: - Kjenner til avgjørelsen
I mai samme år ble flere andre nordmenn også pågrepet av brasiliansk politi i Natal under en aksjon mot norske eiendomsinvestorer og forretningsmenn. Rasool var da allerede varetektsfengslet, men ble trukket inn i denne saken.

Saken fikk navnet Operasjon Paradis. Ti brasilianere og 21 nordmenn ble anklaget for hvitvasking av penger, skatteunndragelser og forfalskning av dokumenter. Fem av Rasool-brødrene, seks norske forretningsmenn og to brasilianske samarbeidspartnere skal ha vært sentrale i nettverket.

I mars i fjor ble tre nordmenn og to brasilianere dømt til fengsel i Brasil for hvitvasking av penger, skatteunndragelse og for å ha drevet organisert kriminalitet. Ifølge dommen hadde de tre nordmennene tette forbindelser til Rasool-familien.

- Vi kan bekrefte at vi kjenner til avgjørelsen, men utover det ønsker vi ikke å kommentere saken, sa pressevakt Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet torsdag kveld.

Elden: - De har blitt brukt
Advokat John Christian Elden har vært forsvarer for en av brødrene i Rasool-saken. Han mener løslatelsen betyr at brasiliansk politi innser at de har blitt brukt av norsk politi.

- Det er naturlig. Jeg har forstått det slik at brasiliansk politi har begynt å forstå at de har blitt brukt av enkeltpersoner i norsk politi som gir helt forskjellige versjoner offisielt og uoffisielt, sier Elden i en tekstmelding til ABC Nyheter.

- Dette er nok bare begynnelsen av en avdekking av metoder vi ikke vil være bekjente av, der noen krefter i politiet tror at hensikten helliger middelet. Statsadvokat Erik Førde i Oslo prøvde å stoppe dette for noen år siden da han ga refs til Oslopolitiet for å fôre brasiliansk politi med dårlige rykter som gikk ut over nordmenn i Brasil, men så ble det stille. Fram til nå, sier Elden.

Rasool er fra før tiltalt for drap, drapsforsøk, ulovlig våpenbesittelse og trygdesvindel i Norge. Fem av brødrene hans ble i mars i år i Borgarting lagmannsrett dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere