*Nettavisen* Økonomi.

Råsterk uke i Kina

Kina var eneste lyspunkt på en dag da de asiatiske aksjene fulgte utviklingen i USA og falt kraftig på bekymringer rundt amerikansk inflasjon.

Råvareprisene har skutt i været og utviklingen virker ikke se noen endte. Dette gjør investorene urolige for at de ulike lands sentralbanker kan komme til å heve styringsrentene. Høyere rente betyr større lånekostnader og skaper økt frykt for at etterspørselsveksten kan bli svekket.

- Oppgangen i olje og metall la ytterligere press på investorenes bekymringer rundt økt inflasjon, sier senior strateg Soichiro Monji til Bloomberg News.

Typiske eksportrelaterte selskap som Toyota og Samsung Electronics ble rammet av renteangsten.

Fredag morgen var den brede nøkkelindeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific ned 1,1 prosent til 140,07 poeng. Indeksen har nå falt hver dag siden den toppet tidligere i uken og har uken sett under ett falt 0,50 prosent.

Størst var nedgangen i Japan der Nikkei 225 falt 1,5 prosent til 16.609,61 poeng. Den mer brede indeksen Topix endte ned 1,5 prosent.

Kina var eneste lyspunkt denne dagen. Aksjene i det mektige landet drar nytte av de høye råvareprisene og det førte til at Shanghai Composite-indeks steg hele 2,9 prosent. Aksjene på denne sammensatte indeksen har dermed løftet seg hele 9,8 prosent og noterte seg for den beste uken siden september 2004.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.