*Nettavisen* Økonomi.

Ratingkutt utlignet rentekutt

Foto: (Scanpix)

Bernankes rentekutt ga børsparty, men så kom en festbrems og ødela alt. Se forklaringen her.

31.01.08 00:08

Dystre skyer på den økonomiske himmelen hindrer investorer i å glede seg over rentekuttet.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdagens store nyhet er at Ben Bernanke, den amerikanske sentralbanksjefen, senket renten med ytterligere 0,5 prosent. Da nyheten ble kjent spratt Wall Street-børsene straks rundt en prosent i været, men så falt de raskt tilbake igjen, helt ned i rødt.

Den kjente industriindeksen Dow Jones faller 0,3 prosent til 12442,83 poeng. Den teknologidominerte Nasdaq Composite-indeksen blir sendt ned 0,38 prosent til 2349,00 poeng. Den brede S&P 500-indeksen detter 0,48 prosent til 1355,81 poeng.

Ødela festen
Ikke før børsen var kommet i gang med feiringen etter rentekuttet, så dukket en festbrems opp og ødela alt. Synderen var ny bekymring knyttet til et obskurt, men viktig, segment av forsikringsbransjen, de såkalte «monoline»-selskapene, kredittforsikringsselskaper, som forsikrer obligasjonslån.

Ett av disse, FGIC, mistet onsdag sin toppkarakter for kredittverdighet hos kredittbyrået Fitch. Dette er nærmest en dødsdom i dette markedet.

Samtidig raser spekulasjoner rundt to viktige monoline-selskaper, Ambac og MBIA. Et hedgefond som har solgt disse aksjene short, og dermed vil tjene på kursfall, har i dag sendt ut en rapport som anslår store, potensielle tap for selskapene.

Ambac og MBIA falt henholdsvis 16 og 13 prosent på børsen onsdag.

I tillegg kan nedgraderinger av slike selskaper få alvorlige smitteeffekter for både banker og fond som har basert seg på disse forsikringene. Det kan medføre nye milliarder i tap, og bidro til at flere Wall Street-banker som steg etter rentekuttet, dundret ned igjen da fokus ble flyttet til monoline-problemene, for eksempel Merrill Lynch, Morgan Stanley og Bear Stearns.

Største kutt siden 1990
Rentekuttet er det andre av to på til sammen 1,25 prosent gjort over den siste uken. De dramatiske kuttene er gjort i et forsøk på å redde den amerikanske økonomien fra nedgangstider. Fire av de desidert største finanshusene i verden, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup og Merrill Lynch, har alle spådd en amerikansk resesjon i 2008.

- Hvis du ser på skalaen av kuttene som har kommet i løpet av uken, må du gå tilbake til 1990 for å se en så aggressiv manøver - det viser hvor bekymret Fed (den amerikanske sentralbanken, red. anm.) er for farten i økonomien i USA, sier Art Hogan, sjefsmarkedsstrateg i Jefferies & Co., til Marketwatch.

Kun timer før rentedommen kom det en makrorapport som viser vekstproblemene i USA. Drevet av et elendig boligmarked viser den amerikanske økonomien klare sykdomstegn. De første beregningene viser at vekstmålet bruttonasjonalprodukt hadde en økning på kun 0,6 prosent i fjerde kvartal. Det er en markant nedgang fra 4,9 prosent i tredje kvartal, og halvparten av gjennomsnittsestimatet blant økonomer, som lå på 1,2 prosent.

- Sammenlignbart med Depresjonen
Boligkomponenten i vekstanslaget falt med 23,9 prosent i fjerde kvartal og det reduserte BNP med 1,18 prosentpoeng.

- Vi er inne i et historisk boligkrakk akkurat nå, sammenlignbart med den Store Depresjonen, sier Robert Shiller, sjeføkonom for MacroMarkets, til Bloomberg News.

- Utviklingen har uforutsigbare konsekvenser, advarer Shiller.

Dollar ned - Oljen opp
Oljeprisen fortsetter å stige for femte dag på rad. Marskontrakten på den amerikanske lettoljen stengte på 92,33 dollar, opp 0,75 prosent.

Oppgangen må ses i sammenheng med dollarfallet som kom etter rentekuttet. Råvarebørsen stengte oljehandelen kort tid etter renteavgjørelsen, mens dollarkursen var på full fart ned. Vekslingskursen mellom dollar og kroner viser en nedgang på 0,38 prosent til 5,405 kroner ved ellevetiden, onsdag, etter å ha hentet seg inn fra bunnen på 5,375 kroner.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,3 % til 12442,83

Nasdaq -0,38 % til 2349,00

S&P 500 -0,48 % til 1355,81

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag