*Nettavisen* Økonomi.

Råvarene tynger Asia

Asiatiske investorer er ikke overbevist av amerikansk rally.

07.08.07 09:04

Råvareaksjene tynger de asiatiske børsene. investorer er forsiktige med å kaste seg på optimismen i USA, men finansaksjer har en god dag.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag var en formidabel rekyl i USA. S&P 500-indeksen og Dow Jones hadde det største rallyet på fire år, med en oppgang på henholdsvis 2,41 og 2,18 prosent.

Morgan Stanleys Asia-indeks faller 0,2 prosent 150,99 poeng.

Toyota i farta
I Japan er Nikkei 255-indeksen opp 0,4 prosent, mens den bredere Topix-indeksen faller 0,2 prosent. Dette skyldes delvis at Toyota drar Nikkei. Aksjen fortsetter oppturen fra mandag med en oppgang på 1,4 prosent, etter at en avis skrev bilprodusenten kunne komme til å øke produksjonen.

Etter å ha vært de største taperne i lang tid er dette finansaksjenes dag. Det var disse som ledet oppgangen i USA, og også her er det rekyl.

Finansrally
Australias største meglerhus, Macquarie, innrømmet forrige uke at de kunne komme til å tape en fjerdedel av midlene i enkelte fond, grunnet kredittproblemene i USA. Aksjen har fått deng på børsen de siste dagene, men har nå en formidabel rekyl på 5,8 prosent.

De andre store finanshusene stiger også. Japans største meglerhus, Nomura, stiger 0,7 prosent. Den kinesiske gigantbanken ICBC, verdens største bankkonsern etter markedsverdi, stiger én prosent.

Råvarefall
Råvareaksjer er de suverene taperne. Oljeprisen raser. Råolje med septemberlevering er nede i 70,26 dollar fatet.

Japans største oljeleter, Inpex, detter 8,85 prosent. I tillegg til fallet i oljeprisen, preges aksjen av at japanske Mizuho justerer ned kjøpsanbefalingen på aksjen.

Kopperprisen faller også videre, og er nede i 3,43 dollar. Nippon mining og Sumitomo Metal Mining Japans to største koppersmeltere faller henholdsvis 3,9 og 4,5 prosent.

- Råvarer har blitt kjøpt i større grad enn hva de fundamentale forhold rettferdiggjør, sa Mitsushige Akino, forvalter ved Ichiyoshi Investment Management i Tokyo, til Bloomberg News.

Oppkjøpstørke
I tillegg til økte råvarepriser, ble rallyet tidligere i år drevet av oppkjøpsfeber i sektoren. Særlig budkrigen rundt aluminiumsselskapet Alcan var med å drive aksjene. Nå er risikoviljen blant investorer på vei ned, og det minsker sjansen for store oppkjøp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.