Over 45.000 jegere drar hvert år på rypejakt her til lands, og slikt blir det penger av. Bare i fjor utgjorde omsetningen fra jakt på småvilt over 600 millioner kroner.

Men hva de ulike aktørene tar for å leie ut jaktrettigheter og hytter til jaktglade nordmenn, varierer enormt.

Nylig kunne Nettavisen fortelle at Ap-topp Raymond Johansen betalte 7.500 kroner for å leie sabotørhytta og jaktterrenget til hotellkongen Petter Stordalen i Telemark i 2014. Johansen og hans tre kompiser, leide hytta, over fem dager. Terrenget er på 13.000 dekar.

For andre har utleie av jaktterreng blitt big business.

Fra jaktslott til fjellstuer

Skogsjef og direktør Knut Berger hos Namdal Bruk, leier ut 669.000 dekar jaktterreng, bredt over sju kommuner i Nord-Trøndelag. Der går det i rype- og elgjakt.

- Vi er best i landet vi, reklamerer han.

Det er investor Ola Mæle som er den største aksjonæren i Namdal Bruk.

På det gigantiske området er det mulig å jakte på 26 ulike jaktterreng. Det er kun mulig å leie terreng to ganger i året. Det er enten fra startskuddet går av ved jaktstart 10. september til 15. september, eller fra 15. september til 21. september. Den første perioden er langt dyrere å leie enn den andre.

Det dyreste terrenget, som er på 15.000 dekar, er Rørvatnet som koster 61.000 kroner å leie for fire jegere i seks dager. Det vil si i overkant av 2.500 kroner i døgnet per person. I tillegg kommer kostnader til overnatting.

Til sammenligning betalte Raymond Johansen og hans jaktlag 375 kroner hver per dag, da de leide Petter Stordalens hytte i 2014. Det var inkludert overnatting.

- Stor betalingsvillighet

Det rimeligste Namdal Bruk tilbyr, er Rongbuklumpen/Geitindrumpa, som er på 8.000 dekar og koster 5.200 kroner å leie for to personer i seks dager. I tillegg kommer hytteleie på 4.200 kroner. Totalt 9.400 kroner, eller 783 kroner i døgnet per person.

- Er det stor etterspørsel etter å leie?

- Ja, og dette er litt spesielt i vår bransje, for selv om den første pakken er dobbel så dyr som den andre, så er den langt enklere å selge enn den andre. Det er mange som vil jakte, og de er villig til å betale ganske mye for å være sikre på at årets store jaktuke blir så bra som mulig. Det er det mange som kommenterer, sier direktøren.

Han legger til:

- Er produktene gode nok, så er ikke folk veldig redd for prisen. Når de skal sette av en uke i året så betyr det så mye at det blir bra, og det ser ut til at folk har penger. I tillegg er de som leier ofte en gruppe på fire til seks personer, som betaler individuelt. Så selv om prisene ser høye ut, så deles det likt på antall personer, fortsetter han.

Som omtalt leide Petter Stordalen ut en enkel hytte med jaktterreng på Hardangervidda. Prisen han tok var 7.500 kroner for et jaktlag på fire over fem dager, og terrenget er på 13.000 dekar. Det mener Berger er lite.

- Jeg har nesten ingen terreng som er så små. Også er det avhengig av om området ligger i et optimalt rypebiotop. Er det et god biotop, så er det billig, og dyrt hvis det er lite ryper der. Men i utgangspunktet så er én uke for 7.500 kroner på Hardangervidda, enten det er jakt eller ikke, billig det, avslutter han.

Tar 360.000 kroner i året

I bygda Vingelen i Hedmark leier lokale bønder ut åtte rypeområder til en stadig økende pris. Områdene leies ut på åremål for fem år av gangen.

- Det er to år siden vi hadde en anbudsrunde sist, og det ble ganske bra priser på terrengene da, sier Jakob Trøan, som sitter i styret i Vingelen sameie som forvalter områdene, til Nettavisen.

Det ble rett og slett en budkamp om jaktområdene, og prisene steg.

- Det dyreste terrenget gikk for 360.000 kroner, for et område på 25.000 dekar. Da er de seks jegere, pluss at de kan ta med seg noen innimellom, forteller Trøan om den årlige leieprisen.

Det nest dyreste rypeområdet leies ut for 290.000 kroner i året, og det billigste for 70.000 kroner. Det gir en gjennomsnittlig pris på om lag 200.000 kroner for alle de åtte områdene.

Størrelsen varierer fra 14.000-22.000 dekar.

Hytte kommer i tillegg

Prisene er uten overnatting under jakta, som da kommer i tillegg. Det kan leies hytter i området for mellom 600 og 1000 kroner natta.

- Det var en veldig bra interesse fra en sammensatt gruppe. Det er nordmenn; noen trøndere, noen sørfra og noen som har bygd seg hytte her oppe, sier Trøan.

- Så det er ikke bare rikinger?

- Nei, men litt penger må man jo ha for å kunne betale så mye for å jakte rype. Men om folk bruker 40-50.000 kroner hver på å jakte rype om høsten, så kan man kanskje like gjerne gjøre det som å reise til Syden, påpeker han.

Trøan tror den enorme interessen gjenspeiles av at jaktområdene er blant landets beste.

- Det er fine områder, som er lett tilgjengelige. Du trenger ikke å gå veldig langt, og det er greit med husvære i nærheten, forteller han.

- Men det er jo mye penger for en så kort periode på høsten?

- Man kan jo jakte her fra 10. september til 28. februar, så hvis du gjør det hver dag så blir det jo ikke så dyrt. Det er mange som er her mye, sier Trøan, og ler.

Han understreker samtidig at de også holder av områder til lokale innbyggere som ønsker å jakte.

- De som er lokale betaler vel rundt 1.000 kroner for en sesong. De kan jakte i områdene når de som leier eksklusivt ikke er der, sier Trøan.


- Framstilles som grisk

Vingelen sameie eies av til sammen om lag 100 bønder, som eier fjellområdet sammen.

- Vi fordeler inntektene mellom oss, så det blir ikke så mye penger på hver. Men det er en fin ekstrainntekt på oss, selv om det ikke er noen som blir søkkrike på det, sier han, og påpeker:

- Det er ofte at man framstilles som ganske grisk de som tar så mye for jaktrettigheter, men om vi skulle kjøpt oss en leilighet på Grünerløkka eller drevet med en hobby der, så måtte vi betalt vi også, sier Trøan.

Han mener dessuten at utleie av jaktområder kan være en viktig inntektskilde for bygdene.

Her er det «gratis»

I den andre enden av skalaen finner vi det statseide foretaket Statskog, som er en av landets største tilbydere av rypejakt.

- Alle som har tatt jegerprøven i år og som har lyst til å prøve seg, får det første jaktkortet gratis av Statskog, forteller Eva Kristin Grøndal, som er koordinator på friluftstorget til Statskog, til Nettavisen.

Hun legger til at dette er et dagskort.

- Prisene ellers på dagskort er rundt 200 kroner, og for sesongkort er det fra 1.400 - 2.400 kroner. I områder hvor det er stort jaktpress som i Trysil, koster dagskort 300 kroner, på Røros 310 kroner og fjellområdene Njardarheim ved Sirdal 280 kroner, fortsetter Grøndal.

I tillegg tilbyr Statskog overnatting. Det er snakk om alt fra gratis koier, hytter i jaktterreng som koster fra 500 kroner døgnet, til anlegg med mange sengeplasser til 2.500 kroner døgnet.

1200 kroner per dag

Rabbe Fjellgard i Røldal i Odda kommune i Hordaland, leies det også ut jaktområder. For en hytte tar de 1.300 kroner per person per natt, i tillegg til 1.200 kroner per person per dag for rypekort i terrenget. Totalt 2.500 kroner. Man kan da skyte tre ryper per dag.

«Rypejakta foregår på gardens 38.000 mål fjellområde. Området ligger mellom 700 og 1200 meter, mesteparten innenfor Hardangervidda nasjonalpark. Leietaker kan fiske i gardens private fjellvatn. Rypebestanden har, som ellers i landet, vært lav en del år. Men de 4 siste årene har tilbakemeldingene fra jegere vært svært gode», står det på gårdens nettside.

For de som vil bo i området, tilbys rehabiliterte rom i steinbuer fra 16-1700-tallet, eller rom i en vernet låvebygning fra 1800-tallet.

Fra billig til dyrt

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund, forteller at prisene på jaktområder varierer stort fordi mesteparten av jaktterrenget er eid av privatpersoner.

- Du finner hele spekteret, fra gratis jakt til mange hundre tusen kroner for å ha fjellet for seg selv, sier Farstad til Nettavisen.

Han viser til at noen leier ut på åremål over flere år, og andre leier ut i kortere perioder. Men å si noe generelt om prisnivået, er nærmest umulig, ifølge ham.

- Det er jo opp til grunneieren selv å definere hvordan han eller hun vil forvalte sitt terreng. Det blir som å spørre om hva en fisk veier, sier Farstad.

Om prisen Johansen betalte hos Stordalen, sier han likevel:

- Det var ikke dyrt i det hele tatt. Tar du inn på hotell så betaler du jo mer. Her fikk du både overnatting og jakt, sier informasjonssjefen.

Jegernes svar på Finn

På nettstedet inatur.no, som er jegernes svar på Finn.no, ligger det en rekke andre jaktterreng og hytter over hele landet annonsert for utleie.

Ved å søke på rypejakt dukker det opp 174 områder som er til leie.

Her er det jaktmuligheter i alle type prisklasser.