NA24.no

Razzia etter banksvindel

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Seks personer ble pågrepet mistenkt for store bankbedragerier

Fredrikstad Blad melder at seks personer tirsdag ble pågrepet mistenkt for bankbedrageri i millionklassen. Det er politiet i Østfold som skal ha gått til aksjon etter mistanke om at de siktede skal ha forfalsket dokumenter slik at banker har gitt boliglån som er mye høyere enn verdien på eiendommen som er pantsatt.

NA24 - din næringslivsavis

Bankene frykter de kan tape millionbeløp, og har anmeldt flere av forholdene til politiet som lånebedrageri og forsøk på lånebedrageri.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Det er snakk om lån på over 100 millioner kroner. Men vi er usikre på hvor mye bankene kan få tilbake ved eventuelle salg av boligene, sier politiadvokat og ansvarlig jurist, Nils Vegard til NRK.

De siktede skal ha adresse i Østfold samt i Sverige og komme fra flere land, blant annet Tyrkia og tidligere Jugoslavia.

Fremgangsmåten skal etter det NRK kjenner til være at de siktede skal ha tatt opp betydelige lån på eiendommer gjennom oppblåste boligtakster og falske lønnsdokumenter. Så har objektene byttet eier raskt, før den ender opp hos en som ikke kan betale for seg. Når banken realiserer pantet viser det seg at den reelle omsetningsverdien er langt lavere.

Etter det NA24 erfarer er ikke Økokrim involvert i etterforskningen. Så langt skal det være meldt om over seksti forhold.

Fremgangsmåten er ikke spesielt kreativ, og flere har blitt domfelt for å ha forfalsket grunnlagsmateriale for banktakster for på den måten å øke verdien på objektet de selger. Økokrim etterforsker i disse dager en sak som kan ha noen likhetstrekk med den som rulles opp i Østfold.

Den kjente finansmannen Christer Tromsdal sitter med to andre medsiktede i varetekt mistenkt for svindel av investorer i forbindelse med omsetning av eiendom. Les mer om den saken her: Omstridt hotellsalg i søkelyset

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere