Razzia hos Color Line

Foto: (Scanpix)

EFTAS overvåkingsorgan ESA gikk tirsdag formiddag til aksjon mot Color Line og selskapets datterselskaper.

04.04.06 15:41

ESA kom på overraskelsesbesøk med 11 personer til fergerederiets kontorer. Overvåkingsorganet skal undersøke Color Lines provisjoner på passasjer- og fraktinntekter på fergeruter til og fra Norge.

NA24 - din næringslivsavis på nettet

Uanmeldt inspeksjon
- Det jeg kan si, er at vi sitter på informasjon i forhold til Color Line og deres fergetrafikk til og fra Norge. Dette er en uanmeldt inspeksjon som vi gjør for å innhente beviser som kan bekrefte eller avkrefte våre mistanker, sier presse- og informasjonssjef Tor Arne Solberg-Johansen i ESA til NA24 iMArkedet.

- Hva går mistanken ut på?

- Det dreier seg om artikkel 53 og artikkel 54 i EØS-avtalen. Disse omhandler ulovlig markedssamarbeid og misbruk av dominerende markedsstilling. Vi kan ikke si om det foreligger brudd på disse reglene, sier Tor Arne Solberg-Johansen til NA24.

- Tar mer enn en dag
Han understreker at dette dreier seg om en mistanke, og at dette er en undersøkelse. Han sier også at det vil ta noe tid før det foreligger resultater av inspeksjonen.

- Dette er ikke en aksjon som tar en dag. Dette vil ta noe tid, sier Solberg-Johansen til NA24 iMarkedet.

Også det norske Konkurransetilsynet er med på aksjonen. Men de vil ikke kommentere saken ytterligere.

- Vi bidrar med den tekniske gjennomføringen av bevissikringene, utover kan jeg ikke si mye mer, sier kommunikasjonsdirektør i Konkurransetilsynet, Signe Horn, til NA24 iMarkedet.

Administrerende direktør i Color Line, Olav Nils Sunde, vil ikke svare på NA24s spørsmål i saken, og henviser i en e-post til selskapets informasjonsdirektør.

Kan være Fjord Line-klagen
I mai ifjor leverte konkurrent Fjord Line en klage til det norske Konkurransetilsynet hvor de mente at Color Line misbrukte sin makt på ruten Bergen til Hirtshals.

- Vi vet at Konkurransetilsynet holder på med en sak som vi har klaget inn for dem, men om razziaet gjelder den saken vet jeg ikke, sier administrerende direktør Ove Solem i Fjord Line til NA24.

I 2002 prøvde Color Line å kjøpe Fjord Line, men Konkurransetilsynet sa nei. De mente at Color Line ville få en alt for dominerende stilling i det norske fergemarkedet.

Til hensikt å presse Fjord Line
I 2004 satset Color Line stort på ruten Bergen - Hirtshals, noe Fjord Line mener strider mot konkurranselovens paragraf 11.

Siden mai 2005 har Konkurransetilsynet sett på klagen, og i september ifjor sendte tilsynet ut en melding som støttet Fjord Lines klage.

«Etter tilsynets vurdering er det all grunn til å tro at Color Line har til hensikt å presse Fjord Line ut av markedet», skrev Konkurransetilsynet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag