NA24.no

Administrerende direktør i Widerøe, Lars Kobberstad, er overrasket over razziaen.
Administrerende direktør i Widerøe, Lars Kobberstad, er overrasket over razziaen. Foto: Helge Grønmo

Razzia hos Widerøe

Sist oppdatert:
- Dette var overraskende, sier Widerøe-sjefen.

EFTA opplyser at bakgrunnen for den uanmeldte kontrollen er om det kan foreligge brudd på konkurransereglene i EØS-avtalen, melder Avisa Nordland.

De omtaler kontrollene som et innledende skritt i etterforskningen av mulig konkurransebegrensende atferd eller misbruk av en dominerende stilling.

- Selv om ESA foretar slike kontrollbesøk betyr det ikke at et selskap har gjort seg skyldig i konkurransebegrensende atferd. Kontrollen foregriper heller ikke utfallet av selve etterforskningen, understreker direktør Per Andreas Bjørgan i ESAs avdeling for statsstøtte og konkurranse.

Konkurransetilsynet
Bjørgan forteller at det ikke er satt noen bestemt tidsfrist for når en etterforskning av mulig konkurransebegrensende atferd må fullføres.

- Varigheten av en etterforskning vil avhenge av en rekke faktorer, som hvor kompleks saken er, i hvilken grad selskapene samarbeider under etterforskningen og hvordan selskapene utøver sin rett til å forsvare seg, sier Bjørgan.

Konkurransetilsynet opplyser at de har bistått ESA i inspeksjonene i Bodø og på Fornebu i Bærum.

- Vår rolle er å bistå praktisk med gjennomføringen av kontrollen. Alt materiale blir overlevert til ESA for den videre etterforskningen, sier spesialrådgiver Svenn Gaulen i Konkurransetilsynet.

- Vil være innenfor loven
- Dette var overraskende, sier Widerøe-sjef Lars Kobberstad til E24.

Kobberstad opplyser at ESA ankom Widerøes administrative kontorer på Fornebu utenfor Oslo og i Bodø tirsdag morgen.

Han opplyser at selskapet har åpnet alt av systemer for kontrollørene, og at de stiller seg til rådighet for ESAs undersøkelser, med all den informasjonen de måtte ønske.

Han ønsker imidlertid ikke å gå inn på bakgrunnen for undersøkelsene.

- Vi er som alle andre aktører oppmerksomme på at det fins en konkurranselov og har et ønske om å være innenfor den. Vi ser på dette som litt overraskende, men de har full rett til å komme på inspeksjon, sier Kobberstad til NTB.

Han sier selskapets ansatte har samarbeidet tett med de fem-seks inspektørene i lokalene både i Bodø og på Fornebu.Kobberstad kaller inspeksjonen prisen man må betale for å leve i et åpent samfunn.

- Dette er kostnaden ved å bo i et demokrati, sier han.

Fullmakt
Til E24 forteller Kobberstad at han mottok en fullmakt fra ESA da de kom på trappene, der ha kunne lese begrunnelsen for razziaen.

Han ønsker imidlertid ikke tirsdag å gå mer konkret inn på hva ESA mener Widerøe kan ha brutt av EØS' konkurranseregler.

- Alt jeg vil si er at det var ganske vagt, sier han.

Tar tid
Informasjonssjef i Widerøe, Silje Brandvoll, sier til an.no at de ikke har fått noen indikasjoner på hvor lenge inspeksjonen skal pågå, men at det påvirker arbeidsdagen til de ansatte - både i Oslo og Bodø.

- Det er en god del av våre ansatte som er opptatt med dette i dag, men vi vil bistå slik at dette vil bli gjort på en så effektiv måte som mulig, sier Brandvoll.

Hun legger til at Widerøe har stilt alle systemer til disposisjon.

- Vi vil hjelpe til så godt vi kan, sier Branvoll til an.no.

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere