*Nettavisen* Økonomi.

RBK vil ha mer enn 300 mill.

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

De rådyre fotballrettighetene er i spill igjen til våren. Forrige gang kom det inn en milliard.

24.01.08 20:04

- Jeg tror prisen på rettighetene vil gå kraftig opp, sier Rosenborg-direktør Nils Skutle til NA24.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

66 prosent opp i England
TV 2 og Telenor Broadcast gir i dag 200 millioner i året for rettighetene til norske seriekamper. I tillegg kommer det inn 100 årlige millioner for Norges landskamper og cupmatchene. Men Skutle tror på mer enn 300 millioner årlig når den kommende TV-avtalen skal signeres.

Og viser til veksten på to tredjedeler i England.

- Se på avtalene Premier League og fransk fotball inngikk sist. Husk at nordmenn har mye kjøpekraft, kommenterer klubbsjef Skutle til NA24Propaganda.

- Vi håper jo å få mer enn en milliard ut av den nye avtalen, sier Ernst Ravnaas, styreleder i Norsk Toppfotball.

RBK-skutle vil ikke uten videre gå med på at den eksisterende milliardavtalen som ble inngått i 2005 er kjempegod.

Fotballpresident Sondre Kåfjord og forhandlingsleder Geir P. Solstad sa imidlertid at de hadde vært fornøyd med 600 millioner den gang.

- Kun teori nå
Isteden ble Fotball-Norge gledelig sjokkert da den omstridte agenten Rune Hauge klarte å dra i land kjempedealen og kunne kvittere ut 100 millioner i en like uventet salgsprovisjon.

Men deler av avtalen gjelder kun ut 2008-sesongen, og nå begynner det å haste med å få en ny TV-avtale på plass.

For Fotballforbundet (NFF) og klubbenes interesseorganisasjon, Norsk Toppfotball (NTF), ønsker ikke å inngå en ettårig TV-avtale for 2009, slik TV 2 hadde håpet.

- Det er riktig at vi nå vil selge en ny pakke istedenfor kun ett år, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til NA24Propaganda.

På anbud snart
- Vi har sagt at vi ville vært interessert i å kjøpe 2009-rettighetene isolert sett, men det er jo kun teori nå, sier sportsredaktør Bjørn Taalesen i TV 2.

For mens retten til å vise seriekampene i Tippeligaen, Adeccoligaen og Toppserien gjelder ut 2008-sesongen, har de to medieselskapene sikret seg landskamper og cupmatcher ut 2009.

Fra 2010 kan avtalene bli samordnet - om Fotballforbundet forbundet og Norsk Toppfotball blir enige. Men uansett må kontrakten om seriekampene inngås allerede i år.

- Vi har valgt å ikke fortsette med et fjerde år, men jeg kan ikke kommentere de vurderingene som ligger bak. Nå jobber vi med et anbudsdokument som skal legges ut en gang i løpet av våren, sier NTFs styreleder Ernst Ravnaas.

Advarer norske klubber
I 2005 fikk TV 2 og Telenor hard konkurranse fra koalisjonen NRK/Modern Times Group og fra SBS Broadcasting (som eier blant annet eier TVNorge, Canal Plus og Kanal 24).

- Om det blir en situasjon som sist, der tre aktører slåss som hund og katt, så ser det lovende ut for norsk fotball, sier professor Harry Arne Solberg.

Han er ansatt ved Trondheim Økonomiske Høgskole og er ekspert på idrettsøkonomi. Professoren advarer likevel klubbene mot å signere langtidskontrakter med spillere basert på kraftig økning i TV-pengene.

Blant annet ser han mer samarbeid blant de store medieaktørene.

- Det er et åpent spørsmål hvilken vei dette går, og klubbene bør ikke forregne seg på at pilen fortsetter å peke oppover. For selv om vi nok vil se jevnlig økning på lang sikt, så har man ingen garanti for vekst hver gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag