NA24.no

Foto: Arve Solheim (TV 2)

Rød-Larsen: - Farligere enn noensinne

Sist oppdatert:
Situasjonen i Midtøsten er verre enn noensinne og kan komme ut av kontroll, sier Terje Rød-Larsen. Utenriksministeren er enig, og starter ny medieoffensiv.

PARKVEIEN 45 (TV 2 Nettavisen): Få kjenner Midtøsten som Terje Rød- Larsen. Siden han begynte arbeidet med Oslo-avtalen på 90-tallet har han fulgt utviklingen i regionen på nært hold.

- Jeg kan ikke i de 15 år jeg har jobbet med Midtøsten ikke huske en situasjon som har vært så komplisert, så vanskelig som den som er nå. Det er ikke bare den arabiske regionene det er hele den muslimske verden som er berørt av dette, sier Rød-Larsen til TV 2 Nyhetene.

Se hele intervjuet på TV 2 Nyhetene 18.30

Støre i nye intervjuer
Jonas Gahr Støre er enig med Midtøsten-utsendingen i at situasjonen kan komme ut av kontroll.

- Ja, jeg tror det er en fare for det, sa Støre etter et møte med den kinesiske utenriksministeren Li Zhaoxing mandag i Regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo.

Han mener det er viktig å ikke spille ballen over til det han kaller «ekstremister på begge sider.»

- Vi skal ikke hausse opp situasjonen. Men jeg er bekymret hvis det brukes vold mot norske diplomater eller norske bygninger. Sikkerheten er det viktigste. Men vi skal ikke la oss kapre retorisk av ekstremister på bakken, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mandag startet han en ny offensiv over arabiske medier. Klokken 17 norsk tid blir han intervjuet av Al-Jazeera. Han skal også intervjues av Al-Jazeeras konkurrent Al-Arabyia. og den libanesiske TV-stasjonen LBC (Lebanese Broadcasting Centre).

«Uvitende redaktør»
Sinnet over karikaturtegningene handler om fundamentale verdispørsmål, mener Rød-Larsen.

Å publisere karikaturer av Muhammed som terrorist vitner om uvitenhet.

- Hvis jeg var redaktør i den avisen ville jeg nok ikke ha offentliggjort karikaturene, men jeg har oppholdt meg i regionen i ganske mange år og kjenner verdistandpunktene. Det kan man ikke vente av redaktører i en vestlig avis eller vitsetegnere, sier han til TV 2.

Kruttønne
FN-utsendingen sier han at han ikke kan huske å vært borte i en så vanskelig sak i Midtøsten.

- Jeg vil ikke spå, men situasjonen er som en kruttønne der lunta er tent. Det er umulig å spå om det er mulig å slukke lunta. Det peker mot er at alle må være forsiktige med retorikken, sier han til TV 2 Nyhetene.

Intervjuet med Rød-Larsen kan du se på TV 2 Nyhetene klokken 18.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere