NA24.no

Rød start på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsfall rett etter åpningen i USA.

Børsene i New York starter dagen i rødt.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Den brede S&P 500-indeksen faller 0,13 prosent til 909,17 poeng, mens den velkjente industriindeksen Dow Jones er tilnærmet uforandret med en marginal nedgang på 0,06 prosent til 8.468,71 poeng.

Teknologitunge Nasdaq åpner dagen med et fall på 0,38 prosent til 1.743,85 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ser slutten på resesjonen
Et rungende flertall blant økonomene tror at resesjonen i den amerikanske økonomien vil blir avsluttet i år. Ifølge en undersøkelse gjennomført av National Association for Business Economics viser at økonomene nå tror at den verste resesjonen etter andre verdenskrig vil være over innen utgangen av innværende år.

Rundt 90 prosent av de spurte tror at det kraftige fallet i økonomien er over i løpet av 2009, og undersøkelsen viser økonomene venter at veksten i økonomien, når den kommer, vil blir langt mer dempet enn tidligere, skriver Associated Press.

Les mer: Tror resesjonen slutter i år

Nærmere konkurs
De største obligasjonseierne og andre gjeldhavere i General Motors ga ikke tilstrekkelig med aksepter på bilprodusentens redningsplan. Forslaget var å konvertere store andeler av GMs gjeld til aksjer, men bytteforholdet var ikke godt nok for obligasjonseierne. Det bekrefter selskapet onsdag.

Tirsdag ble General Motors enige med de største fagforeningene om å slippe unna deler av pensjonsforpliktelser ved å utstede aksjer til fagforeningene samt inngå en nedbetalingsplan for de kravene de har satt seg. Nå nærmer rettslige forhandlinger seg under bestemmelsene av konkursbeskyttelse. Det går også mot at myndighetenes milliardlån vil konverteres til aksjer, og at staten vil bli største eier i General Motors.

Det er også knyttet en del spenning på hvordan Chrysler vil overleve i tiden fremover. Det er ventet at de går til en oppnevnt konkursdommer for å få godkjent et salg av deler av eiendelene til Fiat. Det vil i så fall kunne hindre at selskapet blir likvidert.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Kontorutstyrkjeden Staples har levert sitt resultat etter kvartalet som ble avsluttet 2. mai. Staples fikk et resultat på 143 millioner dollar og det er en nedgang på 212,3 millioner dollar i samme kvartal året før. Fordelt per aksje falt resultatet til 20 cents fra 30 cents, men ville vært på 22 cents per aksje hvis ikke enkelte restruktureringsposter ble med i beregningene.

Det er så vidt bedre enn analytikernes estimater på 22 cents per aksjer, viser estimater innhentet av FactSet Research, skriver Marketwatch.

Ser milliardinntekter
Bank of America skal ifølge Wall Street Journal ha identifisert 5,9 milliarder dollar i ny egenkapital. Det skjer ved at de kommer til å konvertere preferanseaksjer til vanlige aksjer. Dermed har de dekket opp over 75 prosent av kapitalbehovet på 33,9 milliarder dollar.

Totalt har de sikret seg 26 milliarder dollar og er dermed godt på vei til å møte kravene som myndighetene satte etter å ha gjennomført stresstestene av de største bankene.

Samtidig er det ventet at JPMorgan Chase vil presentere høye inntekter for 2009 og 2010. Ifølge Dow joens Newswire er det forventet at konsernsjef Jamie Dimon vil fortelle investorer at de kommer til å legge frem inntekter på 80 milliarder dollar i denne perioden. Dette er høyere enn anslagene fra den amerikanske sentralbanken.

Bolig og olje
Tirsdagens makrotall som viste at et kraftig hopp for forbrukertilliten ga et realt rally på Wall Street i går. Onsdag kom statistikk som viser at salget av brukte boliger i USA steg med 2,9 prosent i april. Det viser tall fra «National Association of Realtors» Omdannet til en årlig salgstakt er det beregnet til at det ble solgt 4,68 millioner brukte boliger i april. Samtidig ble salgstallene for mars nedjustert til 4,55 millioner.

Økonomene forventet ifølge Marketwatch at den årlige salgstakten for april ville øke med 2,8 prosent til 4,70 millioner. Tallene fra eiendomsmeglerne viser at rundt 45 prosent av salget skyldes tvangssalg og hastede salg, og dette har bidratt til fallende priser.

Les mer: Boligsalget øker i USA

Onsdag betyr normalt også at det kommer tall fra myndighetene som viser utviklingen for oljelagrene. På grunn av fridag i forbindelse med «Memorial Day» mandag kommer rapporten torsdag. De siste ukene har det vært et trekk i råoljelagrene og bensinlagrene har falt til nivåer som ligger langt under hva som er normalt for tiden. Oljeprisen har steget markant på håpet om at den amerikanske økonomien snart kan være i ferd med å snu. Råoljekontraktene blir omsatt for 62,98 dollar per fat.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere