NA24.no

Rødt varsler mistillit etter søppelkaos i Oslo


Rødt vil fremme mistillitsforslag mot Oslos samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) dersom byrådet ikke hever kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno, etter det NTB erfarer. Her er Rødt-leder Bjørnar Moxnes sammen med Raymond Johansen (AP) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) da de de signerte samarbeidsavtalen.
Rødt vil fremme mistillitsforslag mot Oslos samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) dersom byrådet ikke hever kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno, etter det NTB erfarer. Her er Rødt-leder Bjørnar Moxnes sammen med Raymond Johansen (AP) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) da de de signerte samarbeidsavtalen. Foto: Heidi Schei Lilleås, Nettavisen
Sist oppdatert:
Krever at kontrakt med søppelselskap heves.

- 30.000 klager. Grove brudd på Arbeidsmiljøloven. Innbyggerne i Oslo fortjener bedre, og de som tømmer søpla vår fortjener bedre. Jeg er sikker på at samferdselsbyråden er enig med oss i dette, og at byrådspartiene vil støtte forslaget vårt om å si opp kontrakten med Veireno. Men hvis samferdselsbyråden ikke hever kontrakten, har vi ikke lenger tillit til henne. Mer info kommer på pressekonferanse, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes på Facebook.

Les også: Renovasjonssjefen i Oslo går av

Rødt krever at Oslo-byrådet sier opp kontrakten med renovasjonsfirmaet Veireno og truer med mistillit. Men partiet har ikke sjekket juridisk om det faktisk lar seg gjøre.

– Kontrakten sier helt tydelig at brudd på bestemmelsene om lønns- og arbeidsvilkår gir oppdragsgiver rett til å heve kontrakten – også om leverandøren retter forholdene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Se pressekonferansen her:

Bakgrunn: Oslo kommune har fått over 20.000 søppelklager

Han er ikke urolig for søksmål fra Veireno dersom kommunen sier opp avtalen, men medgir at de juridiske vurderingene er foretatt av styret i Rødt Oslo alene.

– Vi husker jo hva som skjedde i 2011 da Adecco ble avslørt for grove brudd på arbeidsmiljøloven ved Ammerudlunden sykehjem. Da tok det fire dager før Høyres byrådsleder rykket ut og hevet kontrakten.

Mistillit

Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Moxnes sier han forventer samme handlekraft fra det rødgrønne byrådet som forgjengerne utviste i 2011. Hvis ikke vil vippepartiet fremme mistillitsforslag mot Miljøpartiet De Grønnes samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg senere i vinter.

– Det er politisk umulig for oss å garantere for en byråd som vil insistere på å videreføre kontrakten, sier Rødt-lederen, som forventer at byrådspartiene hever kontrakten fra 1. januar 2018.

– Det er helt utenkelig at Raymond Johansen vil bane vei for et Høyre/Frp-byråd fordi han vil beskytte kontrakten med Veireno. Jeg er helt sikker på at byrådet nå vil handle, sier han.

Det var det forrige, borgerlige, byrådet som inngikk kontrakten med Veireno, høsten 2015. Kontrakten ble overtatt 1. oktober i fjor.

Søppelsjefen går

Samtidig med Rødts pressekonferanse mandag ble det kjent at direktør Pål Sommernes i Renovasjonsetaten går etter initiativ fra Lan Berg.

Men at søppelsjefen i Oslo må gå, påvirker uansett ikke kravet fra Rødt.

– Det hjelper ikke så mye om etatslederen går av hvis Veireno-kontrakten går videre. Vi kan ikke holde oss med et selskap som verken gjør jobben det blir betalt for eller følger norsk lov. Det må få konsekvenser, framholder Moxnes.

Han ønsker at kommunen overtar renovasjonen i Oslo, som siden 1992 er blitt utført av private.


- Skjør allianse

Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg sier partiet nå skal gå grundig gjennom forslaget fra Rødt.

– Vi har ikke nå tilstrekkelig grunnlag for å konkludere med at kontrakten bør heves. Jeg vil be om byråd Bergs vurderinger, sier han.

Lae Solberg sier mistillitstrusselen fra Rødt viser at Arbeiderpartiet styrer Oslo på et svært uforutsigbart og spinkelt grunnlag, mens Fremskrittspartiets Tommy Skjervold slår fast at det er full splid på venstresiden.

Venstres Guri Melby sier bystyret kan velge å heve kontrakten, men framholder at det er svært uvanlig at det fattes et slikt vedtak.

– Dersom det skal være aktuelt for Venstre å være med på å støtte et slikt forslag må det være et juridisk grunnlag for det, og det er også viktig å vite hva slags konsekvenser noe sånt vil få for avfallshåndteringen i Oslo framover, sier hun til NTB. 

Les også: Nå får de søppelbot

Les også: Tømte søppel hjemme hos søppelsjefen

Bjørnar Moxnes har ved flere anledninger gått til angrep på både Veireno og politikere som en følge av søppelkaoset i byen:

Moxnes på Facebook 12. januar:

- Siste nytt om selskapet som Lan Marie Nguyen Berg og Raymond Johansen ikke vil heve kontrakten med (selv om Veireno er tatt for grove brudd på Arbeidsmiljøloven og har fått 30.000 klager fra innbyggerne som ikke har fått henta søpla):

Nøkler som har blitt borte har stansa søppelhenting over 1700 ganger. Hvor nøklene er? Hvem som har dem? Det veit ingen.

Det eneste lyspunktet i søppelkaoset er at Rødt Oslo i dag har levert inn forslaget om å heve kontrakten med Veireno med vi rkning fra 1.1.2018, og at kommunen overtar renovasjonen fra samme dato.

Det er bare for vårt rødgrønne byråd å stemme for forslaget. Så gjør vi sammen slutt på at kommunen holder seg med et renovasjonsfirma som bryter loven og ikke gjør jobben de får betalt for å gjøre.

Moxnes på Facebook 11. Januar:

- I grunn er det ikke veldig sært å mene at kommunen skal tømme innbyggernes søppel. Sånn gjør de det i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Hver krone innbyggerne betaler i gebyr i disse byene, går til å få jobben gjort.

Det sære er en politikk der innbyggernes renovasjonsgebyr sponser en ekstrem privat fortjeneste for folk som Jonny Enger. 12 % var driftsmarginen til Veireno i 2015. Får Enger til noe sånt i Oslo, kan han putte 50 millioner av Oslo-innbyggernes renovasjonsgebyr i egen lomme.

Det er sunn fornuft at Oslo gjør som andre norske storbyer. Jeg håper derfor det rødgrønne byrådet og Raymond Johansen støtter Rødts forslag om at kommunen tar tilbake renovasjonen fra 1.1.2018.

Moxnes på Facebook 10. januar:

- Kloke ord fra leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden. Søppelkaoset var Høyre-byrådets avskjedsgave til byens innbyggere. De signerte kontrakten med Veireno én uke før valget. Men det betyr jo ikke at det rødgrønne byrådet trenger å behandle dette som en morgengave!

Jeg er glad for at Sanden støtter Rødts forslag om at kommunen sier opp kontrakten med Veireno og tar renovasjonen tilbake innen 1.1.2018. Jeg håper Oslo Arbeiderparti, Oslo SV og Oslo MDG ser at dette er sunn fornuft. Vi skal ikke være en kommune som sparer penger gjennom sosial dumping og helsefarlig arbeidstid.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere