Reagerer på atomkraftutspill

- Vi løser ikke ett problem ved å skape et nytt, sier Natur og Ungdom som er svært skeptiske til miljøtrusselen fra atomkraft.

04.04.06 15:17

Elisabeth Sæther er fagmedarbeider i Natur og Ungdom og har atomkraft som spesialfelt. Hun er ikke enig med uttalelsene Hans Blix ga i et intervju med NA24 Bergen. Blix sa mandag at atomenergi ikke er problemfritt, men at det er den enkeltkilden som har størst potensiell effekt for å løse verdens energiproblemer.

- Jeg er skuffet over at en tidligere FN-representant og IAEA-leder ikke retter større fokus på de store problemene ved atomkraft, nemlig behandlingen av brensel, sier Sæther. Hun er overrasket over at man tilsynelatende glemmer problemene som 40 år med forskning har påvist.

NA 24 - din nye næringslivsavis

- Stor fare ved atomkraft
- Vi har helt klart et problem i forhold til klima og energi. Men man løser ikke ett problem ved å skape et nytt. Natur og ungdom er derfor svært, svært skeptisk til ønsket om en økt satsing på atomkraft, påpeker hun.

Organisasjonen har gjennom sin søsterorganisasjon i Russland inngående kjennskap til potensielle problemer med atomenergi. Sæther forteller at over 30 år gamle atomkraftverk står uten forsvarlig sikring i Nordvest-Russland.

- Det er ingen sikre måter å behandle atombrensel på. Per i dag må man isolere atombrensel fra mennesker i 100.000 år, det er derfor atomkraft lager store miljøproblemer. Farene ved brukt brensel som blant annet inneholder plutonium og silisium er store, sier Sæther.

Norge en sinke
Sæther kjenner seg heller ikke igjen i Blix sin påstand om at politikere ukritisk bruker penger på fornybare energikilder.

- Norge har vært en sinke på dette området. Det ser man på støtteordningene som skulle vært innført ved årsskiftet, men som ennå ikke er på plass. Vi mangler et system som oppmuntrer til satsing på disse energikildene, sier Sæther.

Natur og Ungdom har store forventninger til de nye støtteordningene for fornybar energi som olje- og energiministeren har varselet skal komme innen kort tid.

Ifølge Sæther bør man se til Tyskland hvor vindkraft på grunn av gunstige ordninger er blitt en lønnsom beskjeftigelse som også investorene interesserer seg for. Hun etterlyser sterkt en tilsvarende utvikling i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag