NA24.no

MANGE UNGE sliter med å få nok søvn.
MANGE UNGE sliter med å få nok søvn. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Reagerer på bruken av sovemedisin hos barn i Norge

Sist oppdatert:
Søvnforsker reagerer sterkt.

Tall som VG har hentet ut fra Reseptregisteret viser at 17.304 barn og unge under 19 år brukte sovemidler i 2016. Det er nesten en tredobling sammenlignet med 2006.

Folkehelseinstituttet mener at søvnløshet er en av Norges største helseutfordringer. Likevel er ekspertene bekymret over at bruken av sovemidler øker spesielt raskt blant unge.

- Det er alvorlig at vi får en generasjon unge med masse sovemedisiner sirkulerende i kroppen. Unge må skape gode søvnrutiner til senere i livet, ikke medisinere de dårlige rutinene ned, sier søvnforsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet til VG.

Ungdommen eksponeres for mye lys fra elektroniske skjermer og det vekker kroppen. Mange løser dette med melatonin i pilleform. Dette er et hormon som kroppen også produserer selv, når solen går ned.

Det er nettopp melatoninbruken som øker mest. Over 80.000 nordmenn har resept på hormonet i dag, mens det var 12.000 som brukte dette for ti år siden. Pillene er ikke godkjent til bruk av barn og unge, men likevel fikk ifølge VG 13.770 barn resept på dette i 2016.

Bjørn Bjorvatn ved Bergen søvnsenter mener at melatonin er en god løsning for barn som sliter i klasserommet på grunn av søvnmangel.

- Mange er skeptiske til bruken av melatonin på barn, men det er ingen forskning som viser at det er farlig, sier Bjorvatn.

Overlege Søren Berg ved søvnlaboratoriet på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, er uenig. Han påpeker at langtidseffekten av melatonin fremdeles er uviss, og at hormonet er en døgnrytmeregulator som regulerer mer enn søvn.

- Det regulerer menstruasjonssyklusen, leverens arbeidskapasitet, hjerterytmen. Alle mulige rytmer. Når en jente på 7-8 år står på høye doser melatonin, tenker jeg «Hva slags leger skriver ut det? Og hvilket ansvar tar de?». Vi vet ingenting om hva som skjer med de jentene når de vil ha barn, sier Berg til VG.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere