NA24.no

Real smell på børsen

Sist oppdatert:
Oljeaksjene trosser stigende oljepris. Børsen faller.

Fallet på Oslo Børs har blitt større utover dagen. Hovedindeksen er like etter lunsjtider ned 2,22 prosent til 478,75 poeng. Nedturen kommer etter fire dager med rekordform og en haug med toppnoteringer.

NA24 - din næringslivsavis

Fallet på børsen er bredt. Kun 22 aksjer stiger, mens hele 135 aksjer faller. 99 aksjer er uforandret. Det er ikke bare Oslo Børs som opplever at pilene peker nedover. I Europa faller stort sett børsene på at spekulantene tyr til gevinstsikring.

Følg børsen her

- Investorene tar noe gevinst etter en spektakulær oppgang, sier forvalter Klaus Hagedorn ved Metzler Investment i Frankfurt til Bloomberg News og mener at det meste av de positive nyhetene allerede er bakt inn i aksjekursene.

I Tyskland faller DAX-indeksen 0,9 prosent og får følge med de andre viktigste børsene i Europa.

Trosser oljen
Oljeprisen stiger igjen tirsdag etter tilbakegangen mandag. Amerikanerne må stadig betale mer når de fyller opp tanken ved bensinpumpene og markedet fokuserer på hvordan utviklingen for bensinlagrene går. Onsdag slippes de ukentlige lagertallene og oljeprisen stiger på spekulasjoner om bensinlagrene er fulle nok til å tåle den nærstående kjøresesongen.

Tungevekterne som Norsk Hydro og Statoil trosser utviklingen til oljeprisen. Hydro som fikk en heftig opptur mandag faller 2,15 prosent til 216 kroner. Verre går det med Statoil som blir sendt ned 2,41 prosent til 171,75 kroner.

Flere av de andre tungvekterne får også unngjelde. Gjødselprodusenten Yara er ned 2,27 prosent til 172,25 kroner, mens solenergiselskapet REC faller 3,85 prosent til 163 kroner.

Schibsted er blant de få selskapene som blir løftet tirsdag. Aksjen klatrer 2,35 prosent til 305 kroner. En rekke oppkjøp i milliardklassen har fått medieaksjene til å gå i taket. Dette gjelder også Norges største mediekonsern i løpet av en uke har kursen steget nærmere 12 prosent.

Svakt fra Cermaq
Det halvstatlige fiskeoppdrettsselskapet Cermaq la frem skuffende tall for første kvartal. Problemer i Chile ble avgjørende for selskapets aktiviteter de siste tre månedene. Fiskehelseproblemer medførte at volumet sank og at kostnadene økte. I sum ga dette et langt svakere resultat enn hva markedet hadde ventet.

Driftsresultat før biomassejusteringer falt til 221,5 millioner kroner i første kvartal fra 238,5 millioner kroner. Analytikerne hadde ifølge TDN Finans ventet 249 millioner kroner. Resultat før skatt ble også betydelig lavere enn hva tallknuserne hadde sett for seg på forhånd. Forventningene lå på 240 millioner kroner, mens fasiten viser 179,7 millioner kroner.

Markedet er ikke sent ut med å vise sin missnøye. Aksjen blir sendt ned 4,57 prosent til 99,25 kroner. Cermaq skriver at det er forventet at helseproblemene fortsatt vil påvirke den chilenske oppdrettsnæringen i 2007, noe som vil føre til begrenset produksjonsvekst og økte kostnader. Lavere chilensk vekst forventes å støtte den kortsiktige prisutviklingen i alle laksemarkedene, men resultatet i Mainstream vil bli negativt påvirket i 2007 og inn i 2008.

Topp og bunn
Bredbåndtelefoniselskapet Telio stiger 2,94 prosent til 17,50 kroner og topper med det vinnerlisten på Oslo Børs. Fosen Trafikklag følger etter med en oppgang på 2,94 prosent til 700 kroner. CorrOcean er opp 2,35 prosent til 6,09 kroner.

Verst på børsen er tegningsrettighetene til Software Innovation som faller 13,56 prosent til 1,02 kroner. Panteselskapet Repant blir sendt ned 10,13 prosent til 7,,01 kroner.

Jan Haudemann Andersens Wega Mining faller 9,29 prosent til 6,35 kroner på Oslo Axess.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere