NA24.no

REC vil permittere 200

(Afp)
Sist oppdatert:
Elendige nyheter preger selskapet.

Solcelleselskapet REC ønsker å stenge 60 prosent av produksjonen på waferfabrikken på Herøya fra 1. desember til utgangen av 1. kvartal neste år.

Selskapet melder at at situasjonen i solcellemarkedet ikke har blitt noe bedre og at de nå er i forhandlinger med fagforeningene om denne prosessen. Som en konsekvens av dette vil 200 ansatte bli rammet gjennom permitteringer.

Selskapet peker på at dette må gjøres da gjeldskrisen som herjer i Europa og uroen i kapitalmarkedene har gjort vondt verre i markedet for solmarkedet. Siden oktober har har prisene for moduler, wafere og polysilikon falt med henholdsvis 10, 30 og 35 prosent.

På toppen av de markante prisfallene sliter også bransjen med en stor overproduksjon, spesielt fra selskaper i Kina, som dumpes på markedet og svekkende etterspørsel.

REC kommer også med et resultatvarsel for fjerde kvartal, spesielt vil situasjonen ramme REC Silicon, og de advarer om at markedssituasjonen ikke tar seg opp så vil det blir foretatt ytterligere nedskjæringer.

- Slitt lenge
I forbindelse med RECs tredjekvartal ble det klart at selskapet stengte ned flere fabrikkene i Narvik, Glomfjord og deler av virksomheten på Herøya, noe som førte til at 700 ansatte mistet jobben.

Allerede i september ble det varslet at store kutt kunne bli utfallet dersom ikke markedet tok seg opp.

REC har i lang tid slitt voldsomt i det hardt prøvede markedet for solenergi. I takt med at europeiske lands økonomier har fått kjørt seg har de også kuttet kraftig i subsidiene til solenergi. I tillegg har det kommet en rekke aktører på markedet, spesielt i Kina, som har dumpet prisene i håp om at andres kunder med lange kontrakter vil vrake disse for å spare penger. Dermed er situasjonen blitt slik at tilnærmet ingen aktører lenger tjener penger.

Noe REC heller ikke gjør.

I tredje kvartal var omsetningen på vel tre milliarder kroner, mens driftsresultatet før spesielle poster (EBITDA) kom inn på 370 millioner kroner. Resultatet før skatt er på 445 millioner kroner. Dette var dårligere enn hva tallknuserne ventet på forhånd. Produksjonen i Norge har allerede har påført selskapet kostnader på 272 millioner kroner.

Varslet av Hagen
Stein Erik Hagen eier indirekte cirka 10 prosent av aksjene i REC, gjennom sin eierpost i Orkla.

I juli signaliserte han til Dagens Næringsliv at det ville komme endringer.

- Når bedrifter ikke genererer kontanter, så sier det seg selv at man må legge ned, sa han da.

De siste årene har han måttet se at verdiene virkelig har gått den veien høna sparker.

Fra å ha vært det nest mest verdifulle selskapet på Oslo Børs har aksjen dundret ned med over 90 prosent, til en markedsverdi på under fire milliarder kroner.

Ved børsåpning faller aksjen med 6,4 prosent til 3,75 kroner og nær det laveste nivået i selskapets historie.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere