Debatten raser etter Nettavisen rapporterte at Nasjonalmuseet har fått en 80 prosent økning i støtte fra staten de siste årene.

Et besøk på museet koster nå staten hele 800 kroner.

– Fy faen altså! Det er nesten litt kvalmende. Hva er det landets befolkning får igjen for dette, tordner redaktør i Bergensavisen Sigvald Sveinbjørnsson til Nettavisen.

Han sammenligner det med det nasjonale museet i Bergen som heter KODE. Der får de omtrent en hundrelapp i tilskudd fra staten per besøkende.

Sveinbjørnsson synes veldig lite om Oslo som kulturby, og mener det nye Nasjonalmuseet vil gjøre alt annet enn å hjelpe.

– Oslo er en kulturløs streberby, og jeg skjønner godt at de trenger hver eneste krone de kan få tak i, sier han og er åpenbart forbannet.

– Et vederstyggelig bygg

Ikke bare bruker Nasjonalmuseet rekordmye penger. Mye av grunnen er at de skal bygge et nytt bygg. Bygget har en prislapp på hele 5,3 milliarder kroner.

Mens flyttingen av alle maleriene, skulpturene og øvrige gjenstander foregår, må det gamle museet holde stengt i omtrent et års tid.

Selv om prislappen er skyhøy på et av Norges aller største signalbygg, er det ikke mye å se til ifølge bergenseren. Sveinbjørnsson mener museet ser «forferdelig stygt ut».

Se video av hvordan det nye museet vil se ut her:

– Det nye Nasjonalmuseet er en katastrofe. Med tanke på hvor nitrist Oslo er på alle mulige måter, er dette en nasjonal tragedie, sier Sveinbjørnsson.

Det nye bygget har satt mange sinn i kok. Den tidligere kulturredaktøren i Bergens Tidende Hilde Sandvik, omtalte Nasjonalmuseet som «dinosauren i norsk kulturpolitikk».

Enorm skeivfordeling

Sveinbjørnsson mener det er en skeivfordeling og ulikhet som preger hvordan politikerne fordeler offentlige midler mellom Vest- og Østlandet.

– Mener du politikerne har en tendens til å legge igjen de store pengene i Oslo?

– Så absolutt! Dette ser vi i alt. Enten det er investeringer i infrastruktur eller kulturbygg. Faren er at man bygger ned resten av landet, slik som Tromsø, Bergen, Kristiansand og Trondheim, sier redaktøren.

Flere bergensere peker på KODE som et åpenbart satsingsområde om politikerne ønsker mer kultur på Vestlandet.

– Dette tar livet av museene utenfor Oslo

KODE er kunstmuseene i Bergen. Nasjonalmuseet i Oslo har omtrent 630.000 besøkende. Til sammenligning har KODE omtrent 257.000 besøkende. Likevel får de inn høyere billettinntekter, og får bare en brøkdel så mye offentlig støtte som Oslo-museet.

Direktøren ved KODE, Petter Snare mener det er en enorm skeivfordeling i Museums-Norge.

– Nasjonalmuseet får over en halv milliard i statlig støtte for 2019. KODE, landets nest største kunstmuseum, får 26 millioner. Per besøkende er det 103 kroner i statstilskudd. Dette til tross for at begge museene forvalter Norges nasjonalarv, og KODE i areal er omtrent like stort som det nye Nasjonalmuseet, sier Snare.

Petter Snare er spesielt lei av at det må foregå i Oslo for å ha nasjonal betydning.

– Vi forvalter syv historiske museumsbygg, arven og hjemmene etter Edvard Grieg, Harald Sæverud og Ole Bull. Vi har over tusen verk av J.C. Dahl, og en av verdens største samlinger av Munch. Dette er nasjonal kulturarv, men i Norge er det en tendens til at kun det som finnes i Oslo er av nasjonal betydning, sier han til Nettavisen.

Han er bekymret for at denne utviklingen ikke går lengre, og at det vil ødelegge for museene utenfor Oslo.

– Det må tas grep i den enorme skeivfordelingen av statens tilskudd til norske museer, sier han.