Redaktørens aksjekupp kan gi skattesmell

Helge Simonnes sluttet nylig som sjefredaktør i Vårt Land, som er den avisen i Norge som får mest pressestøtte.

Helge Simonnes sluttet nylig som sjefredaktør i Vårt Land, som er den avisen i Norge som får mest pressestøtte. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Helge Simonnes kan måtte betale full inntektsskatt på aksjesalget.

De siste dagene har det vært storm rundt tidligere Vårt Land-direktør Helge Simonnes’ lukrative avtaler med avisens eier Mentor Medier.

Simonnes har fått med seg til sammen 18 millioner kroner fra et overpriset aksjesalg til Mentor Medier og en gullkantet etterlønnsavtale med selskapet.

Ifølge styreleder Håkon Jahr stammer aksjeavtalen fra 2007 – da det ble gjort endringer i Simonnes’ pensjonsordning.

Nettavisen har fått flere skatterettseksperter til å vurdere skattemessige aspekter ved aksjesalget på 11 millioner koner.

Kan måtte betale toppskatt
Ved aksjesalg skal man normalt betale 27 prosent skatt på kapitalinntekter (gevinst og utbytte), men ifølge professor i skatterett Fredrik Zimmer er det ikke utenkelig at Simonnes må betale inntektsskatt på sitt aksjesalg.

- Det sentrale spørsmålet er trolig om han hadde en økonomisk fordel da han fikk aksjene, og om aksjene har en tilknytning til arbeidsforholdet. Da kan det bli aktuelt å ilegge toppskatt og trygdeavgift, sier Frederik Zimmer til Nettavisen.

- Hvis man får aksjer til underpris, kan underprisen regnes som lønn når du får dem. Men verdiendringer etter dette skal skattes på ordinær måte med 27 prosent, fortsetter skatteprofessoren.

Ble ikke innberettet i 2007
Ifølge styreleder Håkon Jahr har Simonnes kjøpt aksjene for egen kostnad.

- For å få en korrekt skattemessig behandling har vi hentet inn ekspertise fra PwC, og vi har forholdt oss til denne. Det er verdien på salgstidspunktet som er avgjørende for vurderingene av hva som er lønn og hva som er aksjegevinst.

- Salget av aksjene er som tidligere nevnt nettopp skjedd, og vi er ikke endelig ferdig med vurderingen. Foreløpig er det innberettet et beløp som baserer seg på rådene fra PwC fra desember 2014. Den endelige skattemessige behandlingen må gjøres ut fra en vurdering av eventuelle endringer fra desember 2014 til salgstidspunktet av aksjene, skriver han i en e-post til Nettavisen.

Han bekrefter i e-posten at aksjekjøpsavtalen ikke ble innberettet til skattemyndighetene da avtalen ble inngått i 2007.

- Vi mener at en slik rett til å selge aksjer ikke var skattepliktig i 2007.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene.


- Overpris skal bestkattes
Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI, ønsker ikke å kommentere Simonnes-saken spesielt, men sier følgende på generelt grunnlag:

- Selger en arbeidstager aksjer til et av arbeidsgivers selskaper til en klar overpris, skal overprisen beskattes. Er sammenhengen med arbeidsforholdet grunnen til overprisen, kan det være aktuelt å skattlegge overprisen som lønn. Arbeidsgiveravgift for selskapet kan da også være en mulighet.

- Hvis det inngås avtale om overpris i tilknytning til endring av en pensjonsavtale i arbeidstagers disfavør, kan dette tale for å se overprisen som tilknyttet arbeidsforholdet, eventuelt som en engangsutbetaling av pensjon som kan gi beskatning som personinntekt, skriver Gjems-Onstad i en e-post.

Hvis man bruker omsetningsnivået for Mentor Medier-aksjen det siste året som utgangspunkt for å beregne markedsverdi, har Simonnes fått en overpris på 7,5 mill. kroner. Da vil full inntektsskatt anslagsvis utgjøre 3,6 millioner kroner. Det er trolig langt mer enn han kommer til å betale hvis salget beskattes som aksjegevinst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.