Redaktører må kunne lese

At redaktørene ikke vil stoppe sjikanen i nettdebattene skyldes både feighet og latskap.

31.03.08 15:44

(NA24-KOMMENTAR ): I fjor høst fikk Madeleine Cederström sparken som programleder i P4 fordi hun kom i skade for å kritisere norsk asylpolitikk på lufta. Hun ble utsatt for hets og sjikane i leserdebatt på Nettavisen. Cederström ble kalt «islamhore», det ble oppfordret til å «pakke henne i en sekk og kaste henne i Østersjøen» og noen mente «hun bør havne der Olof Palme havnet – i en blodpøl på Sveavägen».

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Innleggene ble etter rundt to timer fjernet fra Nettavisen, men det hjalp ikke Cederström mer enn at hun så seg nødt til å klage Nettavisen og dens redaktør Gunnar Stavrum inn for PFU. Det er fullt forståelig.

Hiv henne til sjøs
Kaste henne i Østersjøen? Er det slike synspunkter vi ønsker oss i den frie debatten på nettet? Synes vi det er friskt og freidig å true SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen med å bli voldtatt, slik det ble gjort på Hegnar Online? Styrker dette ytringsfriheten her til lands?

I så fall misforstår redaktørene hele vitsen med retten til frie ytringer. Den retten handler i bunn og grunn om dem som ikke slipper til i ordskiftet. Og disse menneskene dreier seg ikke om dem som anonymt slipper seg løs på nettet og sjikanerer sin medborgere.

Bare vert?
- Vi er vertskap, sier VG Netts redaktør Torry Pedersen og viser til det fikenbladet han dekker seg bak. VGs Nettby besøkes av Gud og hvermann, leser jeg meg til. Og Norges største avis har en formidabel trafikk på nettet. Og et formidabelt overskudd. Da bør de også ha råd til å røkte presse-etikken. En vert skal vel dessuten vite når kranene skal stenges.

I papiravisene sitter debattredaktørene fortsatt og leser innleggene før de kommer på trykk. Noen vil kanskje kalle det sensur. Andre mener at det dreier seg om alminnelig folkeskikk. Hva i himmelens navn er grunnen til at nettet skal være et fristed for grums og sjikane?

Eller for å si det litt annerledes: Det må da være mulig å kunne lese – selv om du er redaktør.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24.

NA24 Propaganda retter fokuset mot nettdebatten. Gjennom de kommende ukene vil både aktører på nett, fagfolk og berørte av nettdebattene komme til orde i NA24 Propagandas spalter.

Flere meninger om mediene finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag