NA24.no

Klinikkoverlege Mads Gilbert, får kritikk. Foto: Yngve Olsen Sæbbe
Klinikkoverlege Mads Gilbert, får kritikk. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Redaktør: - Gilbert sprer farlige myter om skredfare

Trenger ikke være mye snø for å gå skred.

(NORDLYS): Påskeferien er i gang for de aller fleste, og mange lengter ut i skiløypene og opp på fjelltoppene for å få en smak av både turliv og skikjøring i mer utfordrende terreng.

Samtidig med at utfarten øker, blir det også større risiko for snøskred i utsatte områder. Da er det viktig at man kjenner til faresignalene, og at ingen tar unødvendige sjanser.

Mye eller lite snø

Dette understreker også nettstedet friflyt.no, som særlig retter seg mot aktive friluftsliv- og skientusiaster.

Redaktør Tore Meirik i Fri Flyt.

I en fersk kommentarartikkel her retter redaktør Tore Meirik kritikk mot overlege Mads Gilbert, for det Meirik mener er farlig mytespredning om skredfare.

Meirik viser til at Gilbert uttalte seg på NRK-sendingen "Nasjonal snøkveld" om at skredfare gjerne er forbundet med store snømengder. Dette trenger ikke være riktig, påpeker Meirik overfor Nordlys.

- Det er slett ikke snakk om «snørike vintre med stor skredfare» i forbindelse med de fæle ulykkene de siste årene. Fjorårets tragedie i Øksendalen skjedde under en vinter med rekordlite snø. Det samme kan man si om dødsulykkene i Troms de siste årene, som har skjedd i vintre med lite snø, skriver Meirik i sin kommentar.

Fire personer omkom i snøskredulykken i Øksendalen i Møre og Romsdal 14. april i fjor.

- Livsfarlig

Meirik mener det kan få alvorlige konsekvenser dersom oppfatningen sprer seg om at skredfare er avhengig av store snømengder.

- Gilbert bidrar til å skape en idé om at man ikke trenger å være så forsiktig når det er en vinter med lite snø. Det er en livsfarlig misoppfatning, skriver Meirik.

Til Nordlys nevner han et eksempel på når skredfaren kan bli stor uavhengig av snømengde.

- Dersom det har dannet seg et snølag på høsten, og så ikke snør på tre måneder. Da får du omtrent en skøytebane. Dersom det så snør igjen, kan risikoen bli stor, selv om det ikke er så mye snø i fjellet.

- Nyttig presisering

Mads Gilbert er helt enig i at snøskred ikke bare forekommer når det er mye snø i fjellet.

- Dette er en nyttig presisering. Det kan også gå skred i snøfattige vintre, fastslår han.

Gilbert understreker at han ikke er noen ekspert på snøfysikk, og at han har forsøkt å overlate diskusjoner om slikt til fagfolkene.

- Mitt fagfelt er akuttmedisin og gjenoppliving. I den forbindelse er det viktig å få fram betydningen ev egenredning og kameratredning ved snøskred. Redningsmannskapene når ikke fram dersom man blir helt begravet, fastslår Gilbert.

Trygg påske

Så langt denne vinteren er tre personer omkommet i skred. Én skikjører og én skuterfører i Troms, samt en skuterfører på Svalbard.

- Det er allerede forskrekkelige tall, og vi husker jo snøskredene som tok tre liv på Senja for to år siden. Selv om det er stabilt nå, kan det fort bli betydelig snøskredfare, så det er viktig at folk tar ansvar. Ha en god, trygg påske, sier Gilbert, som allerede befinner seg på påskefjellet.

- Jeg er trygg - på fjellrygg.

Les flere saker fra Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere