NA24.no

Redaktør henges ut som horekunde

Frank Rossavik får gjennomgå i et lukket kvinneforum på Facebook. - Så lenge det som sies ikke er grovt og usant, går det bra, sier han til Nettavisen.
Frank Rossavik får gjennomgå i et lukket kvinneforum på Facebook. - Så lenge det som sies ikke er grovt og usant, går det bra, sier han til Nettavisen. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Det er ikke noe usant i det, så det går bra, sier Frank Rossavik.

Nettavisen har i flere artikler omtalt «Den Selskapelige Diskusjonsforening» – et kvinneforum på Facebook, kun for kvinner.

Forumet teller i dag over 3000 medlemmer.

Les også: Hisser opp skjult nettverk
Les også: - Kvinner bør rotte seg mer sammen

DN-journalist Mina Ghabel Lunde skapte blest om gruppen med kronikken «Hemmelig kvinnekalas» 2. mai - noe som inspirerte administratorene til kronikken «Bak forhenget» 9. mai.

Begge sto på trykk i DN.

- Det mest alvorlige er at alle de menn som det i dette forumet fremsettes meninger, beskyldninger, antagelser og i mange tilfeller – direkte personangrep – mot, som i kraft av sitt kjønn, verken ser det – eller kan ta til motmæle, sier Ghabel Lunde.

- Reagerer på grovt og usant
Politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende er en av mennene forumet har vist interesse.

- Jeg har ikke noe mot at folk bruker sterke ord om meg, verken i lukkede eller åpne fora. Det plager meg ikke, sier Rossavik til Nettavisen.

- Men hvis det skrives ting om meg som er både grove og usanne, har jeg lyst til å rette opp det, legger han til.

- Da svarer jeg i åpent forum
- Men dette vil du ikke få vite fra et lukket forum, og hvis du får det - har du ikke adgang til å ytre deg der?

- Jeg ser det poenget, men jeg har mine metoder som jeg kan reagere ved - gjennom å skrive en artikkel eller poste en melding på Facebook. Men ikke alle er så heldig stilt, sier han.

- Og - jeg kjenner nok folk i det forumet du sikter til, så jeg blir orientert, hvis det er noe graverende. Men dette bekymrer meg lite, sier han.


«Ytrer mest kvinnehat»
Rossavik er blant annet omtalt slik:

«Jeg vil påstå at dette er en av de journalistene i Norge som ytrer mest kvinnehat. Ifølge seg selv er han f eks horekunde og stolt av det...»

«Hva, kjøper han da mannlige horer?»

«Blir jo ikke mer imponert av menneskesynet hans om han foretrekker mannlige prostituerte framfor kvinnelige.»

«Så klassisk å fremstille det som at kvinner er «hysteriske» over «småting» og at vi ikke SKJØNNER. Det som fascinerer meg er at Rossavik, som cis-mann (å være ciskjønnet betyr at du identifiserer deg med det biologiske kjønnet du er født med og oppdratt til, red.anm.), aldri kan bli gravid selv og som homofil heller ei får en partner som kan bli det. Likevel er han tydeligvis i full stand til å gjøre seg til herre over hvorvidt abort(motstand) er en viktig sak eller ikke. Argh.»

- Det går bra
- Hvordan reagerer du på dette, Rossavik?

- Det er ikke noe usant i det, så det går bra, sier han til Nettavisen.

- Utganspunktet for disse horekundegreiene er at jeg ble intervjuet av det feministiske bladet Fett. Der sa jeg jeg både har solgt og kjøpt sex, og jeg forsvarte begge deler prinsipielt, utdyper Rossavik.

- Ikke automatisk drittslenging, det
Rossavik ble også gjenstand for diskusjon etter at Ghabel Lunde hadde omtalt ham i sin kronikk.

«... er lite fruktbart når det brukes som hersketeknikk, og at drittslenging er uakseptabelt. Men å trekke subjektet og den som ytrer seg helt ut av konteksten er også lite fruktbart. At man diskuterte og lurte på Rossaviks bakgrunn og grunnlag for å ytre seg under en lenke med kontroversielle ytringer fra ham, er etter min mening dermed ikke automatisk det samme som drittslenging. Når det er sagt så vil jeg presisere at jeg respekterer om moderatorene og andre her inne ikke er enig med meg, og at jeg tilpasser meg etter gjeldende retningslinjer.

- Ta diskusjonen
Administratoren svarer: «Ta gjerne denne diskusjonen!»

- Diskusjonene er i all hovedsak saklige og nyanserte, og hvis noen allikevel kommer med useriøse personangrep blir disse slått ned på av både administratorer og meddebattanter. Vi jobber kontinuerlig med å dyrke frem en god debattkultur, sier administrator Maria Gossé til Nettavisen.


«Ja, jeg som er en av de siterte, er jo enig med deg. Grunnen til at jeg spurte, var jo for å forstå konteksten rundt skrivestil og innhold.»

«Jeg oppfattet de fleste av kommentarene om Rossavik slik, ja. Jeg forstår at dette med tilsvarsrett kan problematiseres, men i og med at dette ikke er en avis, og så lenge kommentarene gikk på fakta og tidligere uttalelser han har gitt, så mener jeg at diskusjonen ikke gikk langt over streken.»

«Nei, det er jo ikke en vane jeg har, å komme med ville personangrep. Kunne sikkert ordlagt meg mer elegant, men jeg står inne for alt, så sånn sett gjorde det meg ikke noe å bli sitert.»

«Alt er en del av et større bilde, og personlig synes jeg det er lettere å tolke/forstå, når jeg kjenner konteksten rundt. Ingenting kommer ut av et vakuum, liksom.»


- Alle kvinner kan slippe inn
Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, beskriver gruppen slik:

- Denne gruppen er relativt åpen, i den forstand at kjønn riktignok er et kriterium, men alle kvinner kan slippe inn. Det er ikke en eksklusiv gruppe. Ideen er, så vidt jeg forstår, at siden kvinner er underrepresentert i debatter – og at det skyldes at de har en annen tone og form – skal de kunne uttale seg friere her, sier hun.

- Men det er ikke akkurat et problem at kvinner rotter seg så mye sammen. Det burde de heller gjøre mer.


- En del sutring
-
Hvordan vil du beskrive stilen og tonen i disse innleggene?

- Det er en atskillig hyggeligere tone enn vi ser ellers på nett. Samtidig er det hva vi kan forvente blant kvinner, en del sutring, men likevel veldig forsiktig, synes jeg.

- Hva har du fått ut av det?

- Ingenting – jeg har knapt vært innom. Men åpenbart har flere glede av det. Jeg blir lagt til grupper ustanselig. Dermed er jeg medlem i mange grupper jeg aldri har deltatt i, sier hun.

- Skeptisk til lukkete fora
- Hva synes du om at kvinner stenger menn ute fra debatten?

- Jeg er skeptisk til lukkete fora i enhver sammenheng. Samtidig må man se det i et maktperspektiv ; menn dominerer fortsatt det offentlige ordskiftet og det er en stor maktubalanse mellom kjønnene. Dette er en sjanse for kvinner til å bli modigere i debatten, sier Simonsen.

- Burde rotte seg sammen mye mer
- Hvordan tror du menn ville påvirket de temaer som tas opp?

- Det er et forum som tar opp mye kjønnsproblematikk. Mange snakker om hersketeknikker – så det er et sted å lufte seg, blåse ut. Det har vært mye diskusjon om «jenteklubben grei» som gir hverandre hjerter, sier Simonsen og legger til:

- Men det er ikke akkurat et problem at kvinner rotter seg så mye sammen. Det burde de heller gjøre mer, ler hun.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere