Gå til sidens hovedinnhold

Redd for å dø på Everest

Acta-sjef Simen Mørdre ble forlatt på verdens tak.

Etter å ha vært årets første nordmann på verdens høyeste fjell, er nå Acta-sjef Simen Mørdre tilbake på jobb. Men han var redd for at han aldri skulle komme ned fra Mount Everest, da teamet hans forlot ham på vei ned.

NA24 - din næringslivsavis

- Var litt bekymret på vei ned. Har jo en fin kone og to flotte barn. Har vel aldri brukt så mye vilje som den dagen - selv når jeg tar med kryssingen av Antarktis og Nordpolen, skriver han på nettmøtet med NA24s lesere.

For første gang forteller nordmannen om hva som skjedde da han gikk ned fra det 8848 meter høye fjellet.

Mørdre nådde det nærmeste vi kommer himmelen midt på natten den 16. mai. Da kunne han vifte med Acta-vimpelen på toppen av Mount Everest som den første nordmannen i år.

Ble forlatt
Men så begynte dramaet, som beviser hvilken prestasjon Acta-sjefens Himalaya-ferd var.

- Ja, jeg var redd for å ikke komme ned. Årsaken var at jeg var veldig sliten, og at lederen i denne situasjonen forlot meg og gikk ned til base camp.

Mørdre er den første diabetikeren som har nådd toppen av Mount Everest. Kulden hindret ham å måle blodsukkeret.

- I 20 grader minus er det vanskelig å få blod ut av fingertuppene. I ettertid viste det seg at nivået var åtte ganger høyere enn normalt, forteller Mørdre.

- Ikke bra
I denne situasjonen forlot team-lederen nordmannen for å gå tilbake til base-camp.

- Opp var vi sammen, men da jeg ble sliten, valgte de andre å gå fra meg. Ikke så bra etter min mening og svært fjernt fra den norske turtradisjonen, skriver Acta-sjefen.

LES BLOGGEN: Årets første nordmann på Everest

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley