NA24.no

Foto: MARK EARTHY

Redder stumpene etter Iran-fiasko

Sist oppdatert:
Nedbetaler Statoil-gjeld med flytende gass

Tirsdag meldte NA24 at Norges desidert største og viktigste selskap befinner seg i en spesiell situasjon. Statoil mottar nemlig jevnlig levering av flytende gass som betaling for gjeld av regimet til president Mahmoud Ahmadinejad.

Denne gjelden betales ned av det nasjonale olje- og gasselskapet i Iran, National Iranian Oil Company (NIOC).

- Statoil har utestående fordringer i Iran fra tidligere gjennomførte prosjekter. Dette knytter seg til utbyggingen av South Pars fase 6, 7 og 8 som ble ferdigstilt i 2009 og til tidligere gjennomført letevirksomhet på Anaran og Khoramabad, sier Glad Pedersen.

South Pars er verdens største gassfelt til havs og ble i 2003 medvirkende til at Statoils konsernsjef Olav Fjell, styreformann Leif Terje Løddesøl og konserndirektør Richard Hubbard måtte gå.

Årsaken var en korrupsjonsdom, der Statoil endte opp med en bot på 20 millioner fra Økokrim og et forlik i 2006 med amerikanske myndigheter på 18 millioner dollar.

Milliardtap
Statoil har gått inn med 600 millioner dollar i landet, og i 2006 måtte Statoil foreta en nedskrivning på 2,2 milliarder kroner i verdien av sin investering.

Nå krever altså Statoil fortsatt inn kostnader de har hatt.

- Det overrasker meg ikke. Jeg tror at det er ganske vanlig i denne bransjen at man hiolder mange aspekter ved denne typen kontrakter hemmelig. Det er nok mere vanlig enn uvanlig, sier professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo til NA24.

- Med forbehold om at det ikke er gjort noe ulovlig. Når man avvikler såpass store operasjoner som han har gjort er det ikke unaturlig at man prøver å høste noe av alt det man har investert, sier Claes.

Korrupsjonsdom
Det var i 2003 at Dagens Næringsliv slo fast at Statoil året før hadde underskrevet konsulentavtale verd 115 millioner kroner med selskapet Horton Investments som hadde adresse i skatteparadiset De britiske jomfruøyer.

Etter noen få måneder etter at konsulentavtalen ble inngått fikk Statoil den endelige avtalen for utbyggingen av deler av gassfeltet South Pars.

Bak dette selskapet igjen sto Mehdi Hashemi, sønn av tidligere president Ali Akbar Rafsanjani.

- Staten vet dette
Staten ved Olje- og energidepartementet, som ledes av Olje- og energiminister Ola Borten Moe, eier 67 prosent av aksjene i den norske giganten.

Selskapet selv sier at de norske myndighetene er orientert om selskapets virksomhet.

- Vi har løpende dialog med norske myndigheter om Iran for å holde dem informert og for å sikre at all vår aktivitet er i samsvar med de til enhver tid gjeldende sanksjoner, sier Glad Pedersen.

Det iranske selskapet som skylder Statoil penger har hovedkontor i Teheran, og er under kontroll av iranske oljedepartementet.

- Statoil forholder seg til og etterlever sanksjoner som er relevante for vår virksomhet. Vi har ingen pågående prosjekter i Iran og vi har ingen planer for nye prosjekter i landet.

- Skal snakke med staten
Glad Pedersen sier imidlertid at de nå vil sjekke saken med myndighetene etter at EU kom med sitt forbud.

- I de nylig vedtatte sanksjonene fra EU er det gjort unntak for å motta petroleumsprodukter som nedbetaling av gjeld knyttet til tidligere gjennomførte kontrakter. Vår vurdering er derfor at vi vil kunne motta petroleumsprodukter som del av nedbetaling av gjeld også etter at sanksjonene trer i kraft. Vi vil videreføre dialogen med norske myndigheter for å sikre at denne forståelsen er riktig.

Statoil vil verken oppgi hvor stor gjelden er, hvor mye som er nedbetalt eller hvor mye det er som mottas ved hver levering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere