*Nettavisen* Økonomi.

Reddes av EU-kraft

Fra i dag, torsdag, er Norge knyttet opp mot strømnettet til resten av Europa.

26.07.07 20:52

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kabelen er bare 10 centimeter i diameter, men skal langt på vei stoppe svingningene i strømprisen. Den ene enden er festet i Nederland, den andre enden ble torsdag dratt i land i Vest-Agder.

NA24 - din næringslivsavis

Drøyt én kilometer inn og ned i fjellet i Feda i Vest-Agder er Norge fra torsdag knyttet direkte til Nederland og det europeiske kraftmarkedet.

Forsyningssikkerhet
- Det viktigste er at vi har fått en økt forsyningssikkerhet for de tørre årene, sier direktør Øivind Rue i Statnett, ifølge TV 2.

Gjennom to kabler med en diameteren på bare ti centimetre kan det nå føres nok kraft til Norge til å dekke halve Oslos behov gjennom et helt år.

- I fjor høst, august, september måned, da prisene steg i Norge, så ville vi hatt mye import over denne forbindelsen, sier Rue.

Atomkraft
Kraftkabelen fra Nederland er Statnetts største prosjekt med en prislapp er 4,6 milliarder kroner og med en 580 kilometer lang undersjøisk kraftkabel er det også satt verdensrekord, men mens vi diskuterer CO2-utslipp fra planlagte norske gasskraftverk skal vi nå med glede ta imot både kull- gass- og atomkraft fra Europa gjennom anlegget i Vest-Agder.

- Når vi knytter oss sammen, så vil det ikke være noe filter mot noe som helst type produsert kraft, sier Rue.

Men i perioder med norsk kraftoverskudd skal ren norsk vannkraft eksporteres til Europa via den samme kabelen, og dermed hevder Statnett at miljøregnskapet blir positivt.

- På dagtid, og i de våte årene, kan vi eksportere på en måte som gjør at totalutslippene i Nederland, kontinentet og Norge, blir lavere, sier Rue.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.