*Nettavisen* Økonomi.

Reddet - i denne runden!

Foto: JOHN THYS (Afp)

Hellas´statsminister har fortsatt tillit.

05.11.11 10:01

Det greske dramaet har nådd alle verdens hjørner denne uken.

Fredag kveld var det knyttet stor spenning til hvem som skal lede landet ut av den økonomiske hengemyren.

Etter en fem timer lang debatt i nasjonalforsamlingen, ble det like før midnatt klart at den sittende statsministeren, Georgios Papandreou, fortsatt har nødvendig tillit - selv om det var på hengende håret.

Av de totalt 300 representantene i nasjonalforsamlingen fikk Papandreou «ja» hos 153, «nei» hos145, samt to blanke stemmer. Han ble altså reddet av åtte stemmer, melder CNN.

Dermed blir det ikke nyvalg i Hellas.

Forvirring om folkeavstemning
Tidligere på dagen ble det klart at Hellas likevel dropper folkeavstemningen om redningspakken. Da opplyste finansminister Evangelos Venizelos at det ble jobbet med å danne en samlingsregjering i landet, bestående av sosialistene og de konservative.

Venizelos har hele tiden vært svært kritisk til Papandreous´ sjokkmelding om en folkeavstemning. Han sa også at samlingsregjeringen vil jobbe med å implementere forslagene som ble avtalt i redningspakken 26. oktober.

Han sier videre at planen er å presentere de nye planene på euro-gruppens møte neste mandag.

Tilbake på sporet
Helomvendingen fra Papandreou har fått den greske og europeiske redningsplanen tilbake på sporet.

Prosessen holdt på å ramle sammen da den greske statsministeren overrasket alle, inkludert medlemmene i egen regjering. Statsminister Georgios Papandreous sjokkbeskjed om å skrive ut folkeavstemning om den nye redningspakken fra EU, sendte landet inn i en politisk og økonomisk krise.

De fleste tolket en folkeavstemning som at Hellas ville si nei til redningspakken. Dermed ville EU holde tilbake pengene i redningspakken fra 26. oktober, noe som ville ført til at Hellas ville vært tom for penger i midten av desember.

Fokus over på Italia
Med at Hellas-problemene foreløpig går i mot en løsning, kan EUs problemløsere skifte fokus over på et enda større problemområde. Også Berlusconis Italia trenger hjelp, og hvis dette landet møter veggen er det langt alvorligere problem enn Hellas.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Italia endelig godtatt at Det internasjonale pengefondet (IMF) skal overvåke reformene av pensjons- og arbeidsmarkedet, i tillegg til privatiseringen av landet offentlige og private økonomi. Det betyr at Italia får en skikkelig pådriver for å gjennomføre reformer som er langt på overtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.