*Nettavisen* Økonomi.

Reddet av bjellen

Oslo Børs klarte seg så vidt og endte dagen med en liten oppgang. Oljeprisen styrket seg gjennom hele dagen.

01.08.06 17:01

Les NA24 på mobil

Etter en god start og en sterk utvikling store deler av dagen, falt Oslo Børs noe tilbake mot slutten. Hovedindeksen klarte likevel så vidt å ende dagen i pluss og kunne notere seg for en oppgang på 0,27 prosent til 382,02 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeaksjene kom nok en gang i fokus. Hetebølge i USA har fått energibruken til å skyte i været. Flere steder har amerikanerne måttet innføre strømstans siden forbruket av elektrisitet har vært enorm. Aircondition og kjøleanlegg har gått for fullt og har tvunget myndighetene til å innføre restriksjoner i strømbruken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Statoil

Naturgassprisen har dermed steget kraftig som følge av hetebølgen og dette har igjen smittet over på oljeprisen. Et fat nordsjøolje med levering i september ble da Oslo Børs stengte omsatt for 75,64 dollar ved råvarebørsen i London.

Utsiktene til våpenhvile i Midtøsten er dårlige. Israel vil ikke innføre en midlertidig stans i bombingen siden de hevder at de har korridorer åpne for humanitært arbeid. I tillegg truer den tropiske stormen Chris i farvannet. Sesongens tredje tropiske storm er på vei mot Florida.

Statoil tok igjen
Statoil holdt seg så vidt i pluss etter gårsdagens skuffelse. Oljeselskapet ble det mest omsatte og klarte å stige 0,27 prosent til 183 kroner.

- Statoil skuffet ved å justerer ned produksjonsmålet for 2006 i forbindelse med kvartalsfremleggelsen i går. Lavere produksjon og noe kostnadsøkninger gjør at vi justerer ned estimert inntjening for 2006 og 2007, skriver DnB NOR Markets i en kommentar.

Meglerhuset holder kjøpsanbefalingen på Statoil, men tar ned kursmålet fra 205 kroner til 200 kroner pr aksje.

Norsk Hydro falt mot slutten av dagen, og endte ned 0,57 prosent til 174 kroner. Markedet bryr seg ikke om at konsernsjef Eivind Reiten har løst inn opsjoner og kan innkassere over 4,4 millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Telenor nedjustert
Telenor ble løftet 0,64 prosent til 79 kroner. Kredittbyrået Standard & Poor kuttet ratingen av Telenor etter at teleselskapet brukte 12 milliarder kroner på et oppkjøp i Serbia. Kredittbyrået Moody’s valgte derimot å beholde kredittvurderingen av Telenor.

- Telenor kan etter vårt syn se ut til å ha betalt vel mye for inntreden i det serbiske markedet. En verdi på 1,5 milliarder euro for Mobi 63 ligger rundt 200 millioner euro over vår beregnede verdsettelse for denne virksomheten for Telenor, tilsvarende rundt 1 kroner pr. Telenor-aksje. DnB NOR Markets opprettholder en kjøpsanbefaling på Telenor, men vi vil kunne nedjustere kursmålet noe fra dagens nivå på 86 kroner pr. aksje, skriver meglerhuset i en rapport.

Gammelt nytt hjalp vinnerne
Det var gårsdagens nyheter som stort sett preget aksjene på vinnerlisten.

Markedet tok godt i mot gårsdagens nyhet om at Trefoil har gjennomført en vellykket testproduksjon av en letebrønn i Argentina. Brønnen produserte mer enn 2.000 fat oljeekvivalenter pr. dag.

PhotoCure fortsetter oppgangen etter at de i går meldte at en samarbeidspartner har forlenget en avtale til en verdi av 9 millioner euro. Selskapet var en av gårsdagens vinnere og topper i dag vinnerlisten med en oppgang på 8,01 prosent til 44,50 kroner. Det er nettmeglerne som kjøper aksjen denne dagen.

John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean Group steg 8,15 prosent til 4,38 kroner. Tørrbulkratene stiger og dette drar med seg aksjen opp. Jinhui klatret 3,31 kroner til 18,70 kroner.

Taperen
Gårsdagens vinner Int. Gold Exploration falt 4,86 prosent til 4,50 kroner. Aksjen har steget 21,6 prosent den siste uken og interessen og omsetningen i aksjen har tatt seg kraftig opp den siste tiden.

Kongsberg Automotive fulgte etter og falt 4,04 prosent. Interessen var enorm og omsetningen var unormalt høy for den aksjen å være. Det var hovedsakelig meglerhuset Carnegie som kjøpte aksjer i selskapet, mens Handelsbanken var den største nettoselgeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag