*Nettavisen* Økonomi.

Reddet av lakserally

Lakserally og sterk sluttspurt av oljeaksjene reddet Oslo Børs.

22.06.06 08:29

SJEKK KURSENE HER

Oljeaksjene tok seg kraftig inn mot slutten av dagen. Prisen på et fat nordsjøolje med levering i august ble da Oslo Børs stengte omsatt for 68 dollar. En dollar koster rundt 6,28 kroner. Oljemarkedet var avventende store deler av dagen og hadde fokus på oljelagrene i USA.

Hovedindeksen endte opp 0,13 prosent til 353,92 poeng. En aksjemegler sa tidligere på dagen at han synes det var greit at det var relativt rolig dag på børsen.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er greit å slippe de slitsomme svingningene og det er bra for markedet at det roer seg ned, sier en megler til NA24 iMarkedet.

Oslo Børs har det siste halvåret vært utrolig volatil og store svingninger har ført til dramatiske retninger. En liten stund var det vanlig med børsras på fem prosent den ene dagen og rally på sju prosent dagen etter.

- Intradagsvingninger på fem prosent er greit å slippe akkurat nå, avslutter aksjemegleren til NA24 iMarkedet.

Oljen viste styrke
Statoil ble tilslutt den mest omsatte aksjen og kursen tok seg inn på slutten av dagen, men klarte ikke ende i pluss. Statoil endte ned 0,32 prosent til 156,50 kroner. Den store investeringsbanken UBS senker kursmålet i Statoil til 178 kroner fra 190 kroner per aksje. UBS beholder den nøytrale anbefalingen til Statoil-aksjen, melder Dow Jones Newswire

Bedre gikk det med de andre oljeaksjene onsdag. Norsk Hydro endte tilslutt opp 2,31 prosent til 155 kroner, mens DNO falt 0,81 prosent til 12,20 kroner etter å ha vært langt svakere tidligere.

Altinex ble også løftet på slutten av dagen og endte opp 2,50 prosent til 1,23 kroner. Selskapet meldte at de har fått på plass obligasjonslånet de trengte til å finansiere oppkjøpet av det danske oljeselskapet Denerco Oil. Selskapet fikk inn 660 millioner kroner og obligasjonslånet ble fulltegnet.

Lakserally
Lakseaksjene fikk også fart på seg etter at det kom indikasjoner på at lakseprisen nærmer seg 50 kroner per kilo. Pan Fish steg hele 6,22 prosent til 7,17 kroner, mens Cermaq steg 3,35 prosent til 84,75 kroner. Best gjorde Lerøy Seafood det som ble løftet hele 7,17 prosent til 119,50 kroner.

- Fra våre kontakter hører jeg allerede at spotprisene er i ferd med å nå 48-49 kroner denne uken. De neste ukene forventer jeg at prisene vil stige ytterligere, og at vi kommer til å passere 50 kroner, sier analytiker Samir Bendriss i ABG Sundal Collier til NA24 iMarkedet.

Markedet er ekstremt sterkt og årsaken til at prisene vil fortsette oppover kommer av null tilbudsvekst frem til slutten av august.

- Da begynner man å slakte på neste generasjon fisk, noe som fører til høyere volumer og da en sesongmessig nedgang i prisen, forklarer Bendriss.

Spotprisene denne uken ligger på et gjennomsnitt på 45,9 kroner kiloen, hvilket er en oppgang fra 43,6 fra forrige uke.

- Dersom vi ser på året frem til nå, er prisene på nesten 35 kroner kiloen. Forward prisen for andre halvår ligger på 36,7 og da har vi et snitt på 35,7 på året, sier Bendriss til NA24 iMarkedet.

Skinnende gull
Best gjorde gull- og gruveselskapet Crew det. Gullprisen er på full fart opp igjen etter å ha vært tynget av den negative tendensen i råvaremarkedet. Prisen på det edle metallet stiger videre onsdag formiddag etter at den ble løftet rundt 3 prosent i den amerikanske handelen i går.

Crew ble løftet 10,68 prosent og det var spesielt de tre meglerhusene Glitnir, First og Enskilda Securities som sto bak oppgangen.

Det lille oljeselskapet CanArgo steg hele 7,82 prosent og det var bra interesse for aksjen denne dagen. De typiske nettmeglerne Netfond, Nordnet og DnB NOR Markets var de største nettokjøperne.

Taperne
Dolphin Interconnect Solutions ble den største taperen denne dagen. Aksjen falt åtte prosent til 13,80 kroner, uten at det forelå noe nytt rundt selskapet. Pareto var den største nettoselgeren.

Aker Drilling falt 4,64 prosent, mens fusjonsvennene Nera og Eltek falt henholdsvis 4,23 og 4 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.