NA24.no

Reddet av oljen

Sist oppdatert:
Sterk oljepris gjorde at Oslo Børs steg for andre dag på rad.

Råsterk oljepris sikret at Oslo Børs ikke gikk på en like stor smell som de andre europeiske børsene.

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag endte hovedindeksen opp 0,26 prosent til 400,26 poeng og steg for andre dag på rad. Dermed endte indeksen over 400-grensen for første gang siden midten av mars.

Mindre olje på lager
I øvrige europeiske aksjemarkedene var det ikke like lystig. Frykt for at bankene i Europa kan bli nødt til å ta nye nedskrivninger i forbindelse med råtne boliglån i USA og ikke innfri resultatforventningene sendte børsene ned. Spekulasjonene kom etter at Deutsche Bank sier at de kan få problemer med å nå resultatmålet før skatt. Utfordrende forhold gjør at de kan få problemer med å møte egne krav.

Oljeprisen fikk et voldsomt løft etter at den ukentlige lagerrapporten fra USA forelå. Oljelagrene tappes og det var særlig nivået på bensinlagrene som langt lavere enn hva markedet hadde forventet. Dette ga en umiddelbar respons i kontraktshandelen og sendte maikontraktene på nordsjøolje opp 3 prosent til 103,63 poeng.

Etter en volatil dag endte StatoilHydro helt flatt på 151 kroner og ble ikke uventet den mest omsatte aksjen.

Bulk i siget
Det var også stor interesse for kunstgjødselsselskapet Yara. Merrill Lynch har ifølge TDN Finans jekket opp kursmålet til 355 kroner fra 345 kroner. Det var likevel ikke nok til å hindre at aksjen falt 0,36 prosent til 278 kroner.

Tørrbulkratene viser igjen bedring. Kontrakten for «capesize»-skip som gjelder andre kvartal ble sist notert til 133.500 dollar per dag, viser en oversikt fra Imarex over forwardmarkedet onsdag formiddag. Tirsdag endte samme kontrakt på 127.656 dollar per dag på timecharterbasis. Forwardratene for «panamax»-skip er opp onsdag, med andre kvartalskontrakten sist handlet på 68.750 dollar per dag, mot en sluttkurs tirsdag på 66.255 dollar.

Samtidig med at ratene peker opp i papirmarkedet, blir tørrbulkaksjene sendt oppover. Golden Ocean klatret 4,63 prosent til 26 kroner. Jinhui Shipping følger etter med en oppgang på 2,63 prosent til 46,90 kroner.

Ønsker oljeaksjer
Oljeselskapet Trefoil fikk fart på seg etter at det ble kjent at Pareto Securities var i markedet for å kjøpe en større aksjepost til en av kundene. En rekke aksjonærer i Trefoil ble kontaktet av Pareto i forbindelse med den betingede kjøpsordren og ga forhåndsaksept. Meglerhuset klarte ikke oppfylle betingelse bak ordren og dermed ble oppkjøpsforsøket mislykket. Kunden som ikke er navngitt var villig til å legge inn et tilbud på de resterende aksjene i selskapet hvis vilkårene ble oppfylt.

Trefoil-aksjen steg 15,03 prosent til 19,90 kroner. Kundene til nettmeglerne i Skandiabanken sto bak 93 prosent av nettokjøpene i det lille oljeoljeselskapet. Pareto var største nettoselger med 51,5 prosent.

Mot toppen
Spillutviklingsselskapet Funcom steg 9,13 prosent til 27,50 kroner. En av konkurrentene sliter med forsinkelser i forbindelse med lanseringen av et online-spill. Electronic Arts opplyser at «Warhammer Online: Age of Reckoning» ikke blir klar til lansering før til høsten. Opprinnelig skulle spillet var sluppet i første kvartal, men ble utsatt til andre kvartal. Nå blir det nok en utsettelse, skriver Eurogamer.

En anbefaling av offshoreselskapet Sevan Marine fikk aksjekursen i været. I en fersk analyse har Morgan Stanley tatt opp dekningen av Sevan med en overvekt-anbefaling. Merrill Lynch var sammen med SEB Enskilda og Glinir de største nettokjøperne i aksjen. Aksjekursen endte opp 4,96 prosent til 63,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere