Reddet av solid ukeslutt

Oslo Børs har hatt en hendelsesrik uke.

13.02.09 17:53

Feriemodus preget aksjemarkedet på ukens siste dag. Vinterferie her hjemme og langhelg i USA med stengte børser i New York mandag ga lavere aktivitet.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Dagen endte med en oppgang på 1,65 prosent til 234,90 poeng, og de siste fem dagene har børsen lagt på seg skarve 0,63 prosent. Siden nyttår er indeksen opp 4,18 prosent.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 4,3 milliarder kroner. Det er under snittet de siste dagene og ukene.

Økt usikkerhet
Uken har vært preget av fornyet usikkerhet i markedene. Negative nyheter fortsetter å strømme inn og en lenge etterlengtet redningspakke fra Barack Obama har slitt med å bli vedtatt i kongressen i USA.

Pakken har blitt stadig forandret og tilpasset nye krav, men ser endelig ut til å bli vedtatt. Usikkerheten har vært knyttet til omfanget og flere detaljer, og det har avlet misnøye blant investorene.

Mye av oppgangen kom etter at StatoiiHydro fikk et solid løft. Aksjekrusen steg 3,51 prosent til 123,70 kroner og har den siste femdagers perioden blitt løftet 4,39 prosent. Tirsdag neste uke legger de frem sitt resultat for fjerde kvartal. Yara legger frem tall samme dag og steg 1,20 prosent til 169 kroner. Solenergiselskapet REC klatret 3,97 prosent til 73,30 kroner.

Resultatsesongen har inntatt full styrke. En rekke av de største selskapene har presentert sine resultater etter fjerde kvartal, og de kommende to ukene følger resten etter. Bankpakken til regjeringen her hjemme fikk en positiv effekt på DnB Nor og Storebrand, men for aksjonærene i førstnevnte ble det en kortvarig glede.

Ulik sjebne innen finans
Torsdag la Norges største bank frem sitt resultat etter de tre siste månedene av 2008, men selv om de tilsynelatende så ut til å overgå forventningene var ikke det nok til å hindre en elende aksjeutvikling. Banken tok større tap på investeringer i næringseiendom i Danmark, og det er fortsatt uklart om banken vil hente ny egenkapital.

For uken endte aksjen ned 8,11 prosent til 24,35 kroner etter et fall på 3,75 prosent fredag.

Storebrand leverte langt bedre resultater enn hva markedet hadde forventet, og aksjekursen ble løftet 21,71 prosent til 24,95 kroner. Fredag ble oppgang på 8,48 prosent.

Telenor presenterte fredag flere detaljer rundt investeringen i India. To dager tidligere rapporterte de sitt resultat etter siste kvartal, og det var få nye detaljer rundt India-eventyret som kom. Aksjen endte ned 3,04 prosent til 41,40 kroner, og 2,82 prosent for uken.

Taperne
Tørrbulkrederiet Golden Ocean er en av de store taperne denne uken. Oppturen i fraktratene for tørrlast stanset opp og snudde til en nedgang. Verre var det at rederiet til John Fredriksen har opplevd stor motgang i forretningene. En kjøper av et skip klarte ikke gjøre opp for seg, og samtidig opplever Golden Ocean at flere av kundene ikke er i stand til å oppfylle sine forpliktelser.

Det har tvunget frem forhandlinger med långiverne og obligasjonseierne. Som en løsning vurderer Golden Ocean å be aksjonærene om ny kapital. Emisjonsfrykten og en eventuell rabatt og utvanning har medført at nervøse aksjonærer har lempet ut aksjer.

Fredag steg aksjen 3,12 prosent til 3,97 kroner, men ukens fall ble på massive 43,29 prosent.

Berge Gerdt Larsens PetroProd har også fått unngjelde. Aksjekursen er blitt sendt ned 47,5 prosent, men det har vært tynn omsetning i aksjen. Handelen som medførte nedturen ble gjennomført onsdag og da hadde det gått en rekke dager siden forrige transaksjon.

Ukens vinner
Når det kåres tapere er det også noen vinnere. Kursvinneren den siste uken er IT-selskapet Birdstep som i løpet av de fem siste dagene har steget hele 125,50 prosent. Doblingen har kommet etter at de har fått skikke på finansene. For første gang har Birdstep levert et positivt driftsresultat (EBITA), og de venter også å vise vekst innen de viktigste områdene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.