*Nettavisen* Økonomi.

Reddet av staten - svidde av millioner på kaviar

Bare dager etter at Fortis ble reddet, brukte banken over 1,3 millioner kroner på et kaviarmåltid.

27.10.08 08:42

Det har fulgt en rekke skandaler i kjølvannet av at myndigheter verden over har gått inn og reddet skakkjørte banker og finanshus.

NA24 – din næringslivsavis

Et av de siste skuddene på stammen er banken Fortis som ble reddet av myndighetene i Benelux-landene.

Bare får dager etter at redningsoperasjonen fra myndighetene var et faktum, satt euroene løst når det gjaldt kaviar. Dyr kaviar.

Kaviar for 1,32 millioner
Det vakte stor oppsikt ifølge nyhetsbyrået AFP at banken brukte ikke mindre enn 150 000 euro, eller 1,32 millioner kroner på et kaviarmåltid på den berømte trestjerners restauranten Louis XV i Monaco. Prisen for delikatessene var hele 3.000 euro per kuvert, med andre ord formidable 26.790 kroner per mann.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De spiste kaviar til 3000 euro kuverten. Det er noe skamløst over det, og banktopper bør ha litt lav profil nå. Dette er skattebetalerens penger, sa korrupsjonsjeger Eva Joly til NA24 tidligere denne uken.

- Vi skjønner det ikke
Og Joly fortsatte tordentalen mot bankledere og høye lønninger.

- Vi liker ikke å tenke på at disse menneskene, som ikke har kunnet forutse krisen, har kolossale lønninger. Vi skjønner ikke at de har kolossale lønninger etter at de har promotert systemer som ødelegger den reelle økonomien. De har gjort feil, og de har lønninger som ikke ligner noen ting, sa.

Kaviarskandalen er slett ikke det eneste eksemplet. Det vakte ramaskrik da den amerikanske forsikringsgiganten AIG sendte forsikringsselgere på luksusspa i California bare dager etter at selskapet ble reddet av den amerikanske staten. Regningen for hyggen kom på solide 400 000 dollar, vel 2,8 millioner kroner etter dagens høye dollarkurs.

Lobber videre
AIG har heller ikke planlagt å kutte lobbyvirksomheten på Capitol Hill, selv om nå den amerikanske staten er inne på eiersiden. AIG fremholdt at selskapet fortsatt er et aksjeselskap selv om den amerikanske stat nå er største aksjonær i selskapet etter den formidable redningspakken på 85 milliarder dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag