NA24.no

Reddet av USA

Sist oppdatert:
Da regjeringen sviktet trådte USA til.

Oslo Børs fikk en oppløftende slutt på en mager uke. Fredag startet bra, men måtte tåle et lite fall rett etter at statsbudsjettet ble kjent. Selv om det ikke kom noen store bomber fra regjeringen falt børsen tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

Kronen styrket seg etter at Kristin Halvorsen la frem det økonomene mener er et ekspansivt budsjett. Da Oslo Børs stengte kostet dollaren 5,41 kroner.

- Markedsrentene tolker også statsbudsjettet noe ekspansivt og stiger noe. Kronen styrkes også noe på dette. Mot euro er kronen nå nesten på det sterkeste siden våren 2003, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand til NA24.

- For Oslo Børs er dollaren svært viktig for inntjeningen, og styrkelsen mot dollar som har vært i det siste - og som vi ser videre tegn til i dag, sier Chen.

Ble løftet
Hovedindeksen endte fredag opp 0,57 prosent til 487,87 poeng, mens uken sett under ett ble negativ med et fall på 1,70 prosent.

I tillegg til å skjerpe skatten til rikeste har regjeringen fjernet rabatten ved formuesverdsettelse av aksjer, aksjefond og grunnfondsbevis fjernes. Dermed blir denne type formue likestilt med andre.

Gode tegn
Redningen ble en positiv sysselsettingsrapport fra USA. Rapporten at det ble skapt økte utenfor jordbruket med 110.000, mens ledighetsraten ligger på 4,7 prosent. Økonomene hadde ventet en økning 115.000 og en ledighetsrate på 4,7 prosent. Vel så viktig var det at tilsvarende rapport fra august ble revidert kraftig opp.

Opprinnelige var det i august meldt et fall i sysselsettingen på 4.000. Dette slo ned som en bombe i finansmarkedet og frykt for resesjon spredte seg. Etter en revidering er tallene oppjustert til en vekst på 89.000.

Ved råvarebørsen i London kostet kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i november 78,47 dollar. Det er godt over nivået regjeringen har estimert i sitt budsjett for neste år. I statsbudsjettet ligger Kristin Halvorsen inne med 360 kroner fatet, noe som tilsvarer med dagens dollarkurs rundt 66,3 dollar fatet.

Første dag i pluss
Nyfusjonerte StatoilHydro kunne endelig notere seg en positiv dag på børsen. Aksjen steg 0,14 prosent til 174,25 kroner. Avgangen til styreleder Eivind Reiten så ikke ut til å prege kursen all verden, men blir nok lagt merke til av investorene.

- Det har vært en del fokus på andre ting enn business den siste tiden, sier aksjemegler Trym Riksen i DnB Nor Markets til NA24.

Hydro-aksjen steg 1,06 prosent til 76 kroner. Telenor ble løftet 0,46 prosent til 108,50 kroner, mens Orkla kunne se at kursen ble løftet 1,06 prosent til 95 kroner.

Vinnerne
Grieg Seafood gjorde de aller best med en oppgang på 16,40 prosent til 22 kroner. SEB Enskilda var største nettokjøper med 55 prosent. Tørrbulkrederiet Golden Ocean steg hele 8,05 prosent til 36,90 kroner etter at ratene nok en gang viser en oppgang.

Aker American Shipping har planer om å splitte opp selskapet i to. Meglerhuset SEB Enskilda var eneste nettokjøper i aksjen og er i tillegg ute med en analyseoppdatering på selskapet. Aksjen steg 10,17 prosent til 130 kroner.

Den store taper
Acta sliter med ettervirkninger fra sommerferien og ikke minst finansuroen de siste månedene. Det har gitt lavere resultater. Selskapet melder at bruttotegningene i tredje kvartal ligger på 3,1 milliarder kroner, mens driftsresultatet vil ligge på 122 millioner kroner. De gjentar riktignok målet om et driftsresultatet for hele 2007 på 1 milliard kroner.

Acta-aksjen falt hele 15,23 prosent til 20,60 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere